En dat terwijl landelijk een gerechtelijke uitspraak (1) aangeeft dat we hier mee aan de slag moeten. De gemeente – overtuigend aangestuurd door het college – moet echt aan de slag met duurzaamheid- en klimaatdoelstellingen. Daarin kunnen we ook kleinere zaken meenemen, de quick wins.
Onderzoek naar de mogelijkheid van een zonneweide of de aanpassing van de rioolheffing zijn hier mogelijkheden voor. En waarom stellen we ons als gemeente niet wat harder op richting b.v. Zeeland Seaports. Hoe staat het met de uitvoering van hun missie? Hoe staat het bijvoorbeeld met het 'Solar Energized Ports' (2) onderzoek van dat bedrijf?
Maar ook in de discussie met de woningbouwcoöperaties, hoe komt het toch dat o.a. GroenLinks zo hard aan de duurzaamheidsambities moet trekken? Het gaat toch niet alleen om geld? In onze schriftelijke beschouwingen hebben we als GroenLinks ook al aangegeven, dat de regelgeving rondom onkruidbestrijding gaat veranderen. En dat is maar goed ook. Maar hoe de gemeente dat momenteel oppakt, dat vinden we zorgelijk en onverantwoord. Een gemeente als Sluis heeft hier al lang op geanticipeerd. Waarom Terneuzen niet?
Maar bijvoorbeeld ook, waar staat de gemeente op het gebied van duurzame inkoop? Niet zo lang geleden hebben we als gemeente hierover een convenant afgesloten met de ZMf. Daarin hadden we een duidelijke afspraak gemaakt dat we in 2015 100% duurzaam zouden inkopen. Hoever staan we nu?
We realiseren ons heus dat niet alles gelijk geregeld is. Maar elke stap, zoals het genoemde convenant, is er wel één.
Maar waarom pakken we dit allemaal zo ad hoc op? Onze wens en advies richting college is dan ook, om nu heel concreet en doelgericht aan de slag te gaan met een helder, consistent en toetsbaar duurzaamheidsprogramma. Neem daarin in ieder geval op wanneer de gemeente CO2 neutraal wil zijn, de meeste partijen uit deze raad zullen dat zeker ondersteunen, gezien hun verkiezingsprogramma’s.
En moet de gemeente het wiel opnieuw uitvinden? Nee hoor, er zijn landelijk genoeg voorbeelden te vinden hiervoor (b.v. het programma van Overijssel). Of wees duidelijk en eerlijk, en geef toe: aan ons en onze inwoners is dit allemaal niet besteed, de gemeente Terneuzen haakt af. Dat zou niet onze keuze zijn, maar onze burgers hebben er recht op, te weten wat úw keuzes zijn.
Dat brengt ons bij het volgende punt, maak van de bezuinigingen van vandaag, geen kostenposten voor de toekomst. Maak heel duidelijk hoe de gemeente zijn afwegingen daarvoor maakt. Het laatste, wat we als GroenLinks willen, is namelijk ad hoc beleid over het onderhoud van wegen, waarom hier wel en daar niet.
Maak de spelregels die we als gemeenteraad hebben besloten, duidelijk richting de burger! Maar geef dan ook het vertrouwen aan onze ambtenaren over de uitvoering. Zij doen namelijk niets meer of minder dan uitvoeren wat de raad heeft vastgesteld.
Ga ook de samenwerking met andere gemeenten vol aan, blijf niet vast houden aan stokpaardjes over dicht bij de burger staan. Bij samenwerking heeft de gemeente nl. ook haar kaders en procedures. En ambtelijk valt er hier nog veel te winnen volgens ons.
In een wereld als de onze, vindt GroenLinks, het van levensbelang om te kiezen voor solidariteit die niet bij de voordeur ophoudt. We hebben allemaal onze mening over de verharding van de maatschappij, maar als het er werkelijk op aan komt, lijkt het erop dat we toch de portemonnee de voorkeur geven.
TTIP is daarvan een mooi voorbeeld van. Want laten we eerlijk zijn, stel dat we als gemeente ons hier tegen keren. En we zouden daarmee een verkeerd beeld scheppen. Wat betekent dat dan? Bedrijven die daar een probleem mee hebben, zijn dat de bedrijven die we willen hebben in de gemeente?
Het lijkt GroenLinks ook goed om, als gemeente, blijvende kaders te maken op het gebied van solidariteit. B.v. bij Zorgzaam, maak duidelijk dat Terneuzen daar een rol heeft. Maar ook de millenniumdoelen, of bijvoorbeeld onze zorgen op het gebied van asielbeleid. Maak duidelijk op welke manier de gemeente haar verantwoordelijkheden oppakt.
Na dit alles willen we onze waardering uitspreken voor het sociale beleid van het afgelopen jaar. Voor zover wij hebben kunnen vaststellen zijn er – met alle systeemwijzigingen en alle zorgen die dat meebracht – geen mensen buiten de boot gevallen. Ondanks de bedenkingen die we houden bij het WMO-vervoer, willen we dat in deze vijf minuten ook gezegd hebben.
Tenslotte wil GroenLinks verwijzen naar het recente bezoek van de Commissaris van de Koning. Deze maakte duidelijk dat een goed vestigingsklimaat voor burgers niet alleen afhangt van economische motieven. We moeten blijven werken aan een uitdagend kunst en cultuur klimaat. De bezuinigingen op deze sector wijst GroenLinks dan ook sterk af. Immateriële waarden vormen de basis voor denken en doen. Misschien is dat wel de echte kern van ons commentaar:
Er is wel heel veel pragmatisme, maar zo weinig spiritualiteit onder het beleid. Het is zo grijs allemaal. Laat het een kleur krijgen! Groen bijvoorbeeld!
- Uitspraak rechtszaak Urgenda vs. de staat, waarin bepaald is dat in 2020 de CO2 uitstoot met een kwart moet zijn terug gebracht t.o.v. 1990
- Missie: Zeeland Seaports zorgt op een toegewijde en respectvolle manier voor de duurzame ontwikkeling van de logistiek en industrie in de Zeeuwse zeehavens.
Onderzoek: Zeeland Seaports vindt het belangrijk om de CO2 footprint van haar havengebied zo beperkt mogelijk te houden. Waar mogelijk willen we daarom bedrijven in het havengebied faciliteren in het voeren van een duurzame bedrijfsvoering. Doel van het onderzoek 'Solar Energized Ports' is dan ook om te komen tot een concreet stappenplan. Hiermee kunnen bedrijven in de haven de mogelijkheden van zonne-energie voor hun bedrijf snel en relatief eenvoudig in kaart brengen.