GroenLinks vindt het idee van de Axelse stadsraad een leuke gedachte, maar kom met een goede uitwerking. Louter wat opstapjes van straattegels is ons inziens een beetje armoedig als je het over een amfitheater hebt.

We vinden het eigenlijk wat vreemd dat wat ooit de hoofdstad van het eiland Axel was in de middeleeuwen niet wordt gethematiseerd in Axel. Het was een stadje ommuurd en al. Op de markt zijn twee horecagelegenheden gevestigd in een laatmiddeleeuws gebouw. 

Verder is er weinig over uit die tijd, maar de verschillende ensembles uit de 18e, 19e en begin 20e eeuw in een nog deels middeleeuws stadsplan, helpen wel om het te kunnen thematiseren, ook in zo'n amfitheatergedachte. Uiteraard dient het ingebracht te worden in een soort Axelse renaissance. Echt, als zo’n Sydlovskiplein verlost zou kunnen worden van die achterkantsfeer aan de kant van de Noordstraat, en dat op een wat historiserende manier, dan zou Axel weer een hoop gezelligheid terugkrijgen.  Weet men dat Brugge voor 70 procent 19e eeuws is? Er gaat nu een tentoonstelling over. Hoeveel Belgen die Sluis bezoeken weten dat het stadje wat bebouwing betreft voor 95% hooguit 60 jaar oud is? Ambiance, daar gaat het om en die wordt vooral door de bebouwing bepaald.

Daar kun je beleidsmatig wat aan doen naar de toekomst toe.  Bewaren wat sfeer en authenticiteit heeft, passend verbouwen wat dat deels verloren heeft en passend nieuw bouwen waar dat nodig is. Ondernemers moeten niet alleen kijken naar oplossingen die alleen maar "netjes" zijn. Investeren in kwaliteit is immers investeren in ambiance, en dat brengt de mensen weer terug naar de hoofdstad van het eiland Axel. De gemeente zou voor een in het centrum van Axel en het thema passend nauwer omschreven beeldbeleidsplan moeten zorgen, waar de welstandscommissie mee kan oordelen en in samenspraak met ondernemers en andere bouwheren oplossingen begeleiden.

Tot slot, hierbij hoort ook het bewaren van het katholieke kerkgebouw voor de toekomst. Als gemeente moeten we een sloopvergunning eenvoudigweg weigeren, aangezien het hier een voor Axel historisch ensemble is. De kerk met het park eromheen is onvervangbaar en het kan niet zo zijn dat het bisdom zomaar voor iedereen bepaalt dat dit gebouw geen andere functie meer mag hebben en zomaar mag verdwijnen uit het historisch stadsgezicht van Axel, ook een bisdom heeft cultuurhistorische verantwoordelijkheden en die mogen niet louter tot Rome beperkt worden.