De raadsvergadering van 2 juni was met het bomenbeleidsplan, subsidieverlening oud papier, jaarrekening OLAZ en kredietoverschrijdingen in 2015 vooral een evaluatie van de afgelopen jaren. Maar daarmee niet onbelangrijk.

Allereerst stond het Startdocument “Monitoring sociaal domein gemeente Terneuzen” op de agenda. Hiermee wordt een aanzet gegeven om de decentralisaties te kunnen monitoren op financiële risico’s en onzekerheden. Als GroenLinks zijn we daar niet tegen. Echter vinden we het belangrijk dat behalve alle feitelijke (financiële) informatie ook altijd de mening van de patiënt cq. cliënt gehoord wordt. Daarnaast moeten we ook zeker voorkomen dat deze monitoring een onnodige stigmatisering oplevert van wijken. Als laatste willen we nog meegeven dat je weet pas wat er echt aan de hand is, als je probleem, oplossing, verwacht resultaat en uiteindelijk behaald resultaat naast elkaar hebt staan. We zien de uitwerking daarvan dan ook zeker met interesse tegemoet.

Het tweede punt is de laatste jaren zeer gevoelig gebleken… de subsidieverlening inzameling oud papier… Daarvoor waren 2 amendementen ingediend naast het voorstel van het college.
Wat GroenLinks betreft, is het subsidieverhaal niet moeilijk. Burgerparticipatie hebben we hoog in het vaandel staan en dat mag beloond worden. We hebben dan ook het voorstel van de SGP/CU wat het meeste recht hier aan deed gesteund.
D66 was wederom van mening dat het allemaal oneerlijk zou zijn, aangezien niet iedere vereniging zou kunnen meedoen. Wat dat betreft zijn we van GroenLinks van mening dat het college actief op zoek moeten naar extra werkzaamheden, waarmee we iedereen blij kunnen maken.

Volgende punt op de vergadering was het bomenbeleidsplan. Chronologisch gezien, misschien beter geweest om dat eerst te bespreken voor het oud papier, gezien de levensloop.
Het voorliggende plan heeft zich de laatste jaren bewezen. In samenspraak met verschillende partijen is, wat GroenLinks betreft, een goede balans gevonden in hoe om te gaan met bomen met respect voor elkaars standpunten. De boel is niet dichtgetimmerd, maar onnodige kaalslag wordt ook voorkomen. De voorgestelde wijzingen zijn wat GroenLinks geen probleem op dat beleid, waardoor we wederom kunnen instemmen met het plan.
De geactualiseerde bomenlijst is wat ons betreft ook in orde. Geeft een mooi beeld van onze groene monumenten. En dat zijn wat ons betreft zeker geen hinderlijke obstakels, maar eerder een verrijking van en voor eigenaar.
De opmerkingen van 55+Terneuzen en een TOP-raadslid over het plan, waren wat ons betreft nogal ver gezocht. De opmerking dat het nogal uit zou maken wie het plan zou beoordelen en economisch verlies door bomen… Wat ons betreft vooral ‘gezaag’ en ‘inhakken’ op ambtenaren en college.

De Jaarrekening 2015 OLAZ gaf in ieder geval niet zoveel discussie. Het amendement van de VVD bleek overbodig, was al helemaal opgenomen in stuk.
Het opnemen van het punt Overschrijdingen Investeringsuitgaven 2015, was vooral een gevolg van de aanname van een nieuwe accountant bij de gemeente. En deze groep heeft zich de laatste tijd landelijk zelf wat strenger opgesteld richting gemeenten. Mooi, maar eigenlijk is voor ons de hamvraag dat de bedragen  allen terug te brengen zijn naar onvoldoende controle en vooronderzoek. Is dit het gevolg van personele druk?

De wensen en bedenkingen rondom het pand Kerkhoflaan 55 van de VVD waren wat ons betreft niet nodig. Ook vanwege de opmerking van het college dat het invoeren hiervan alleen maar tot onnodige moeilijkheden zou leiden. De VVD trok de wensen dan ook in.

Daarna stond een motie van treurnis op de agenda, medeondertekend door GroenLinks. Een motie waarmee we ingingen op de wijze van inlichtingen door het college op zaken die politiek gevoelig kunnen liggen.
Kort samengevat, het ging om een casus met een vergunningsaanvraag voor loodsen, waarvan in het verleden is gezegd door handhaving dat deze weg moeten. Zoals aangegeven door de wethouder tijdens de commissie omgeving, is er bijna geen enkele partij die niet gebeld is over de zaak in het verleden. Het is dan ook zeer vreemd dat het college tijdens de behandeling, niet zelf tot de conclusie is gekomen dat het gewenst zou zijn om de raad te betrekken bij de besluitvorming. Dat er daarnaast door het college dan als verweer vooral wordt ingegaan op hun bevoegdheid, geeft dan helemaal geen goed gevoel. Het college geeft dat zelf ook wel aan in hun antwoord op de motie. Reden genoeg om de motie dan ook in te trekken, echter wel met de toezegging dat de uitleg van de planschade in de volgende commissie behandeld zal worden. En of we daar als gemeente nu goed mee wegkomen…

De motie over de bestemmingsreserve Sluiskiltunnel was vooral rommelig. Wat deed er op? De provincie heeft door een boekhoudkundige truc geld vanuit de Sluiskiltunnel doorgesluisd naar de tekorten van de Sloeweg. Indieners van de motie zijn van mening dat dit tot gevolg heeft dat tarieven voor de Westerschelde tunnel niet sneller lager zullen worden. Maar de provincie heeft het besluit al lang groen licht gegeven en zal daar niet op terugkomen, dat lijkt wel zeker. Dus de unaniem aangenomen motie is meer een signaal van de gemeente dan dat het iets concreet zal opleveren.
Wat natuurlijk ook gesteld kan worden is dat het geld besteed gaat worden aan een betere bereikbaarheid van de Westerschelde tunnel. Wat onvermijdelijk zal leiden tot meer inkomsten uit de tolgelden…. Maar waarmee een vrees van GroenLinks ook een stuk dichter bijkomt… Namelijk dat Zeeuws Vlaanderen een veel te veel gebruikte alternatieve route zal worden voor de ring van Antwerpen… Met vooral lasten en weinig lusten voor de regio.

De laatste motie van de avond ging over de invulling van vacatures van de WMO raad. Door het CDA werd voorgesteld om een aanvulling met het criterium (functie)beperking op te nemen. Klinkt sympathiek, maar we kunnen ons als GroenLinks ook voorstellen dat een familielid van een WMO cliënt zo’n rol kan vertolken in deze raad. College ging nog verder in hun gedachtegang. Zij waren van mening dat de gemeenteraad zich helemaal niet moet bemoeien met de invulling van de onafhankelijke raad. En dat met het aannemen van zulke criteria er vanuit elke geleding een lid gezocht zou moeten worden... Een en ander leidde tot het aanhouden van de motie om beter naar de invulling te kijken. We wachten de vervolg dan ook weer af.