Met verbazing lezen wij in de PZC van 3 april jongstleden, dat de gemeente Terneuzen in de aankomende herfst of winterperiode over wil gaan tot het kappen van verschillende bomen n.a.v. klachten van burgers. Waarmee de gemeente ingaat tegen zijn eigen geldende bomenbeleidsplan.
Een beleid waarvan de aanleiding letterlijk het volgende zegt;
In een samenleving die steeds kritischer met elkaar en ruimte omgaat is de laatste jaren de behoefte aan eenduidig beleid gegroeid. Zo ook de behoefte aan een beleidsnota over bomen. Vanuit allerlei hoeken uit de maatschappij is vraag naar hoe om te gaan met bomen. Burgers willen een duidelijk antwoord op hun vragen omtrent bomen, bestuurders willen advies over hoe te antwoorden op deze vragen, planvormers willen weten waar ze wel of geen bomen kunnen plaatsen en beheerders willen duidelijkheid over de wijze van aanleg en onderhoud. Zo heeft een ieder zijn eigen belang in een beleidsplan.
Met de voorgenomen kap leggen we het bovenstaande dan ook geheel naast ons neer, wat volgens GroenLinks onbegrijpelijk is. Ook de toezegging van het College van B&W tijdens de commissievergadering Omgeving van15 januari, om de commissie regelmatig te informeren over de voortgang van de gesprekken met de bewoners en een mogelijke oplossing, is geheel terzijde gelegd. Of wordt de raad vanaf nu via de krant geïnformeerd?
Dat de gehele procedure daarbij al in werking is getreden verdient helemaal geen schoonheidsprijs. Want waar sta je als raad, als de gemeente niet naar het geldende beleidsplan handelt en daarnaast zijn toezeggingen ook niet nakomt? Hoe kunnen wij dan kaderstellend en toezichthoudend zijn?
Daarnaast vinden wij het niet juist dat het nog tijdelijk zittende college dit onderwerp met spoed aanneemt, terwijl het beleid nog geëvalueerd wordt zoals toegezegd tijdens dezelfde commissie. Want met elke toezegging die nu gedaan wordt richting betrokkenen, wordt deze evaluatie van het beleidsplan onwerkbaar gemaakt in onze ogen.
Aangezien de bomenkap pas in de herfstperiode zou moeten plaatsvinden, lijkt het GroenLinks dan ook voor de hand liggen, dat we eerst de evaluatie uitvoeren en daarna pas overgaan tot een eventuele kap. Want zoals het beleid zelf aangaf, er is behoefte aan een kader, zodat iedere burger weet waar hij aan toe is. En niet zomaar opeens tussendoor een andere richting kiezen.