De vergadering ging daarna van start met nog een kleine aanpassing van het hamerstuk “vaststellen verordening elektronische kennisgeving” op verzoek van GroenLinks. Dit stuk gaat in op de veranderende wijze van verspreiding van bekendmakingen door de gemeente Terneuzen in b.v. het advertentieblad. Op zich een duidelijk stuk, echter hadden we tijdens de behandeling in de cie bestuur en middelen aangegeven moeite te hebben met de zin “we streven er naar binnen het huidige budget te blijven”. Dat was volgens ons niet erg concreet. Als toezegging werd door het college aangegeven dat zij dit zouden veranderen naar “we blijven binnen het budget”.
Echter in het definitieve besluit was wederom een vage tekst opgenomen, nl. “budgettaire neutraliteit is uitgangspunt”, dus wederom gevraagd om aanpassing naar de een concrete tekst. College gaf aan hier geen probleem mee te hebben, dus werd het stuk alsnog aangepast.
Alhoewel het niet om een belangrijkpunt lijkt te gaan, is het voor GroenLinks wel degelijk van belang. Als we de laatste tijd naar aanpassingen van programmatuur kijken (bv. bij SaBeWa of de belastingdienst) valt op zo gauw er verschillende programma’s aan elkaar gekoppeld worden, de kosten toch wel erg vaak bijgesteld worden. En dan gaat het om een bijstelling naar boven…
En laat dit voorstel nou net over koppelingen gaan, dan kunnen we maar beter een duidelijk uitgangspunt hebben. De kosten mogen niet groter worden dan ze nu zijn.
Hierna stond een motie van de VVD over het Biobase training center op de agenda. Waarbij zij kort gezegd vragen om geen financiële steun meer te verlenen. De burgemeester gaf in zijn toelichting aan dat de motie op verkeerde informatie opgesteld was, aangezien er in principe geen steun gevraagd werd aan de gemeente. En indien er financieel wel iets dient te gebeuren, dat de provincie en het bedrijfsleven aan zet zijn.
Voor ons genoeg argumenten om de motie net te steunen. Sowieso omdat de ondertoon dat alleen economische kansrijke initiatieven ondersteund dienen te worden, niet strookt met onze principes. Want laten we eerlijk zijn, niet alles moet altijd economisch gemeten worden. Als laatste willen we ook nog stellen, als wij de stekker eruit trekken, in principe toch een beetje waar motie op hoopt. Wat dan VVD? In het ergste geval staat er dan een gebouw wat we niet zomaar kunnen verkopen vanwege de EU voorwaarden bij subsidie. En dan helpt deze motie ook niet echt.
Maar goed de VVD koos ervoor om de motie aan te houden tot nader order. Dus heel wat informatie rijker, zonder daarmee een besluit te moeten nemen.
Een motie die we wel onderschreven was die van D66 over de aansprakelijkheid bij de bouw van de nieuwe sluis. Een duidelijke motie, welke in principe geheel overbodig zou moeten zijn. Want tijdens de raadsinformatieavond werd duidelijk gesteld door RWS, dat zij zeer grote projecten hebben laten uitvoeren in den landen waar het goed gegaan is. Met die gedachtegang lijkt het GroenLinks dan ook vanzelfsprekend dat RWS met die kennis gewoon zegt, ja we zorgen ervoor dat alles duidelijk is, ja burger u kunt bij ons aankloppen en ja wij staan garant. Echter kwam deze motie ook niet tot stemming, want het college gaf aan de inhoud van de motie mee te nemen in de besprekingen met de planmakers.
En daarmee kwam het initiatief voorstel van de CDA, GroenLinks, Pvda, Terneuzen55+, D66, VVD, CU en de SGP aanbod over de Eerlijke Winkelroute. Een voorstel waarmee we letterlijk een leuke en goede kans hebben om onze gemeente op de kaart te zetten. Voor een gering bedrag, want de grootste kostenpost wordt landelijk gefinancierd. Een voorstel wat aansluit bij onze millenniumgedachtes, lokale invulling en vooral bewustwording. Als gemeente kunnen we hiermee een mooie eerste aanzet maken om op simpele wijze winkels onder de aandacht te brengen.
Twee partijen durfden het niet aan, nl. TOP en Provinciaal Belang Zeeland. Zij waren bang dat een predicaat eerlijke winkel een verkeerd beeld geeft aan de winkel ernaast. Wij denken dat dat wel meevalt en laten we eerlijk zijn, waarom zou je iemand die ergens zijn best voor doet niet eens in het zonnetje zetten? Goed gedrag mag je toch belonen?
Maar wat dan weer wel mooi is, het voorstel is met een grote meerderheid aangenomen. Stiekem toch wel uniek, want ik ben eerlijk gezegd benieuwd of er in de komende periode nog wel eens vaker een stuk wordt aangenomen waarbij TOP tegenstemt.