De raadsvergadering van 1 oktober 2016 stond in het teken van deze drie onderdelen, aangezien er veel onderwerpen besproken werden waarbij de rol van de gemeenteraad naar de inwoners heel centraal stond. Op het gebied van dorpsraden, verkeersveiligheid, asielopvang en coffeeshopbeleid

De vergadering begon met een mededeling van de burgemeester dat het COA (centraal orgaan opvang asielbezoekers) onze gemeente heeft verzocht om 250 mensen op te vangen voor de komende twee jaar. Het college heeft aangegeven dat zij bereid zijn om hier aan mee te werken. De opvanglocatie zal plaatsvinden op de caravancamping aan de Eerste Verkorting 10 nabij Axel en zou vanaf begin 2016 open moeten zijn.

Het college neemt echter ook wel de tijd om het geheel goed te communiceren richting de bevolking om de acceptatie te vergroten. Zo heeft zij de omwonenden reeds een brief verstuurd met uitleg en organiseert zij een infoavond op 5 oktober in de Halle te Axel.

Daarna komt er een extra commissie op 8 oktober om burgers inspraak te geven richting de raad, welke uiteindelijk op 12 oktober een besluit neemt in een extra raadsvergadering. Als GroenLinks staan we natuurlijk de mening van het college, dat het de maatschappelijke verantwoordelijkheid is van Terneuzen om ook een bijdrage te leveren in de opvang van vluchtelingen. Wij zullen tijdens de bijeenkomsten dan ook aanwezig zijn om de gevoelens te horen van de burger en waar nodig daar gehoor aan te geven of eventuele onrust weg te nemen.

Hierna stond het onderwerp solidariteit inkoop jeugdhulp op de agenda, waarbij de wethouder om een mandaat aan de raad vroeg om de onderhandeling in te gaan. Aangezien loslaten van solidariteit niet aan de orde is voor GroenLinks hadden we daar geen probleem mee. Aandachtspunten hierbij zijn dat de zwaardere zorg moet overeind blijven, als ook de ambulante hulp, wat door Frans van Kollum tijdens de voorgaande commissies al is aangegeven.

Wat ons betreft zijn we 1 regio, klein genoeg om gezamenlijk op te trekken.

Daarna stonden de wensen en bedenkingen bij de Nieuwe Sluis op de agenda, een punt wat voor GroenLinks moeilijker te accepteren was. We hadden het al aangegeven bij de cie. Omgeving, maar wat ons betreft, hebben we een grote kans voor Terneuzen laten schieten. De inbreng voor onze gemeente is heel marginaal, als je het werkgebied ziet in vergelijking tot de ‘overlast’ die we gaan ondervinden.

Het is dan ook ronduit jammer, dat we als gemeente op verzoek van het vorige college, niet eerder een wensenpakket hebben gemaakt. Dit ondanks de vraag van GroenLinks hiervoor. Want dat was het moment dat we als gemeente onderhandelingsruimte hadden gehad. Nu worden we zelf financieel verantwoordelijk voor onze wensen.

Met het beschikbaar stellen van krediet Margarethaweg  in de bebouwde kom in Terneuzen hadden we als GroenLinks geen probleem, aangezien het hier gaat om een goed stukje burgerparticipatie. Het zou dan ook niet correct zijn om in dit stadium terug te komen op de afspraken en verwachtingen van de buurtbewoners die nauw betrokken zijn bij dit project. Een amendement van D66 over versobering van de aanpassingen was voor ons dan ook niet aan de orde. Tijdens de commissie hebben we wel aangegeven dat het verstandig is om dergelijke onderwerpen structureel mee te nemen in de begroting of het wegenonderhoud. Daarmee maak je voor alle inwoners duidelijk wat mogelijkheden zijn.

Daarna stond de evaluatie van coffeeshopbeleid gemeente Terneuzen op de agenda. Als GroenLinks hadden we geen probleem met de voorgestelde aanpassingen van verhoging van de verkooplimiet van 2 naar 3 gram in de coffeeshop. Als dit leidt tot minder overlast, dan is een proef van 1 jaar zeker goed te overzien hiervoor. We ondersteunden de gedachte van de PvdA (samen met D66 en Provinciaal Belang Zeeland) voor een tweede shop in de gemeente om concurrentie te bevorderen op het gebied van kwaliteit. Echter was dit geen onderdeel van de evaluatie en bleek hier ook geen politieke meerderheid voor te zijn.

Ondanks de steun van ons aan het college, werd een amendement SGP, CU, CDA en TOP aangenomen om het oude beleid te blijven hanteren. En dat is jammer, want met een paar kleine aanpassingen was er een goede mogelijkheid geweest om drugsoverlast effectiever tegen te gaan, dan de losse kreten over “gericht en regelmatig controleren”. Want er is geen verwachting dat er extra controles komen, nog agenten die dat gaan doen. En laten we eerlijk zijn, hierdoor verplaatst de mobiele straathandel zich alleen maar meer over Terneuzen. En dat was nou net iets wat met het voorstel van de college tegen gegaan zou worden.

Volgende punt van de agenda waar wij als GroenLinks een rol hadden was onze eigen motie die we gezamenlijk met de PvdA hadden ingediend over TTIP. Wij hebben als GroenLinks namelijk grote problemen met de gang van zaken rondom dit handelsakkoord. Wij zijn van mening dat we te weinig inzicht hebben in de afspraken en de consequenties daarvan. Het kan en mag natuurlijk niet zo zijn dat bedrijven dit akkoord kunnen gebruiken om democratische besluiten te kunnen negeren of hierover claims kunnen indienen.

Met het indienen van deze motie hadden we een signaal af kunnen geven dat de gemeente Terneuzen democratie hoog in het vaandel heeft en dat wij de genoemde mogelijkheden willen uitsluiten. Dat zijn we namelijk onze kiezers verplicht.

Het college ontraadde de motie, maar gaf wel aan de inhoud te begrijpen. Als tegenvoorstel heeft zij dan ook aangegeven een brief op te willen stellen met eenzelfde strekking, die toch aangeeft dat wij als gemeente niet klakkeloos meegaan in het TTIP verhaal. Daarop hebben we de motie ingetrokken in afwachting van de brief.

Hierna had de VVD samen met 55+Terneuzen een motie over de subsidiering van Biobase Europe Training Center. Een motie waarmee de gemeente zich volgens ons niet goed in de markt zou zetten. Want Biobase is nu net een plek waar bedrijfsleven en gemeente elkaar kunnen vinden. Als je economie een warm hard toe draagt moet je daar dan juist niet gaan beknibbelen. Maar goed, een lang verhaal verder ging de motie zonder stemming wederom van tafel.

Als laatste punt van een toen al lange avond stond de motie van een aantal partijen over bouw van seniorenwoningen in Sluiskil op de agenda. Deze kwam er op neer dat zij eht college verzochten om in dialoog te gaan met de dorpsraad en andere partijen. Echter wel zonder financiële middelen. En dat is vreemd, want de ene partij zal toch echt geld nodig hebben voor een oplossing om uit de impasse te komen. En hoewel de wethouder geen probleem had om in gesprek te gaan, dat geld was wel handig dan…

Maar goed, de stellingen waren genomen, met als eindresultaat dat deze motie is aangenomen met 16 voor en 15 tegen. Met steun van één lid van de partij van de betrokken wethouder. Awel, ik denk dat daar nog wel een tijdje over gecommuniceerd gaat worden voor dat daar het acceptatie niveau weer optimaal is.