De gemeente hanteert hierbij het criterium dat er sprake moet zijn van een “buitensporigheid in het uiterlijk die ook voor niet-deskundigen evident is en die afbreuk doet een de ruimtelijke kwaliteit van een gebied”.
Volgens de excessenregeling heeft een exces vaak betrekking op:
- het visueel of fysiek afsluiten van een bouwwerk voor zijn omgeving;
- ernstige verwaarlozing, beschadiging en/of verval van bouwwerken (wat blijkt uit signalen als bijvoorbeeld kapotte ruiten, verflagen die in ernstige mate zijn afgebladderd, ontbrekende dakpannen, etc.)
- het ontkennen of vernietigen van architectonische bijzonderheden bij aanpassing van een bouwwerk, ook door bijvoorbeeld (onderdelen van) installaties of andere toevoegingen; armoedig materiaalgebruik;
- toepassing van felle of contrasterende kleuren;
- te opdringerige reclames, of een te grove inbreuk op wat in de omgeving gebruikelijk is
Volgens ons ligt daar dan ook gelijk een probleem, want veel panden voldoen namelijk niet aan deze criteria. Naar aanleiding daarvan heeft GroenLinks besloten om een zwartboek vast te leggen van gebouwen in onze gemeente Terneuzen, die volgens ons niet voldoen aan deze criteria.
Vanaf de tweede week van januari zijn we uit ons zwartboek wekelijks foto’s gaan versturen richting de verantwoordelijke wethouder. Alleen een foto van het pand, zonder de locatie in de gemeente Terneuzen te vermelden.
Wij roepen de gemeente dan ook op om nu dus actie te ondernemen aan de hand van het excessenbeleid op deze foto’s. In ieder geval zullen wij doorgaan met het versturen van foto’s die volgens ons niet voldoen aan dit beleid. En verwachten dan ook dat de gemeente hier werk van maakt.
Daarnaast vragen wij ook aan de inwoners van Terneuzen om hetzelfde te doen. Aangezien de gemeenteraad dit ook van u verwacht. Want zoals het beleid aangeeft, u heeft zelf voldoende inzicht in redelijke eisen van welstand.