Naar aanleiding van de berichtgeving in de krant BNdeStem van 4 februari 2010, en kennis genomen hebbend van de notitie van de rekenkamer het volgende;
GroenLinks signaleert al jaren wat in geconstateerd wordt in de samenvatting. Representativiteit is cruciaal in het functioneren van wijkraden. Een niet-representatieve wijkraad, representeert de wijk niet.
Ons verbaast dan ook de opmerking van het college in het krantelartikel. Er wordt gemeld dat gekozen wijkraden de functie van de gemeenteraad uithollen. Met andere woorden, als een wijkraad gekozen wordt, heeft de gemeenteraad geen functie meer. Deze opvatting is wat ons betreft “te zot voor woorden”.
Het probleem is naar onze mening niet dat een wijkraad gekozen wordt, maar hoe dat op een praktische manier zou kunnen. In de binnenstad b.v. heeft men elke maand een open vergadering. Als een kandidaat zich aandient, beslissen alle aanwezigen of men akkoord is.
Wie niet naar de vergadering komt heeft geen gelijk. Dat is praktisch en fair. Uiteraard wordt die kandidaatstelling in de wijkorganen aangekondigd.
Doe je het anders, dan is de kans groot dat een bepaald groepje gaat spreken namens burgers die geen kans hebben gehad al dan niet te bevestigen of ze het eens zijn met een kandidatuur.
Verder heeft een wijkraad wettelijk niet de bevoegdheid van een gemeenteraad. Daarom kan een gekozen wijkraad nooit de gemeenteraad uithollen.