Enerzijds is het wel een logische gedachte om in een waterland als het onze, te onderzoeken of en onder welke condities en voorwaarden dit te realiseren valt, anderzijds moet je heel goed wegen wat je wilt doen, omdat een aantal van die oude waterlopen ecologisch zo belangrijk is geworden, dat je niet zomaar overal gelukkig mee kunt zijn.


De stadsraad Axel geeft aan dat er synergie kan zijn tussen economie en ecologie inzake het vaarroutenetwerk rondom Axel. GroenLinks kan in zekere zin achter zo’n statement staan. We doen dit wel met een zekere mate van terughoudendheid! 

Ten eerste willen wij aangeven dat één en ander onder spelregels plaats zou moeten vinden. Want ontwikkelingen die de ecologische waarden van het gebied verstoren daar zit niemand op te wachten.

Deze spelregels zouden van alles kunnen bevatten, bv. alleen fluisterboten, kano's of roeiboten, of onder begeleiding, of maximering van het aantal vaarten. Niet te vergeten natuurlijk de periode waarin zulk recreatief medegebruik zou kunnen plaats vinden.

Men zou ook moeten accepteren dat een aantal van die oude vaarwegen vanwege de ecologische waarden niet toegankelijk zullen worden.

Ten tweede willen wij aangeven dat een goed overleg met ecologisch deskundige partners als het Zeeuwse landschap, natuurverenigingen en dergelijke, dan ook een must is bij de uitwerking van zulke ideeën.

Mogelijk is de aanleg van meer robuuste oeverlanden op geschikte plekken goed om de belevingskwaliteit van de route te verbeteren. 

Recreatief medegebruik vraagt immers om meer ruimte.

GroenLinks is dus niet bij voorbaat tegen als er hiermee een winwinsituatie kan ontstaan voor zowel economie als ecologie.