De gemeentelijke lasten in gemeenten waarin GroenLinks onderdeel van het stadsbestuur uitmaakt, zijn gemiddeld lager dan gemeenten die worden bestuurd door een rechts college.
Dat blijkt uit een vergelijking van de OZB-tarieven van de verschillende gemeenten op basis van de Volkskrant. In de tien grootste gemeenten waar GroenLinks de afgelopen vier jaar heeft mee bestuurd, liggen de lokale lasten gemiddeld 33 euro lager dan het landelijk gemiddelde. Ook voor alle gemeenten met GroenLinks in het bestuur (83 gemeenten) liggen de lokale lasten 7 euro onder het landelijk gemiddelde.
GroenLinks Terneuzen stelt in dit licht voor om bij mogelijk te verwachten kortingen vanuit het rijk te beginnen op een 5-tal zaken te besparen.
- Wij ondersteunen van harte de suggestie van Jaap Bos om de onderhoudscyclus van wegen en straten met 1 jaar te verlengen van nu 4, tot 5 jaar. 1 jaar langer levert gezien de aard van dit soort werk veel besparing op, terwijl niet in redelijkheid kan worden verwacht dat dit extra jaar opeens de gaten in de weg zullen vallen.
- Strakker begroten. Een te ruime begroting, eender welke kant op, geeft grote onzekerheden. Dit kan leiden tot uitgaven op grond van aannamen die later negatieve effecten kunnen hebben op de balans. Kwestie van realisme dus.
- Duurzaam werken. Dat gaat niet om groene stokpaardjes, maar om investeren in bij voorbeeld straatverlichting die een fractie kost van wat normale verlichting aan energie kost. Het gaat om duurzaam bouwen en verbouwen van gemeentelijke gebouwen en gebouwen waarin de gemeente financieel betrokken is. Wie energie spaart, spaart structureel geld. Het gaat in het algemeen om technieken in gebruik nemen die werk sparen en juist werk maken van het ontwikkelen en gebruiken van duurzame technieken die zichzelf structureel terugverdienen.
- Niet zelf doen wat een ander kan doen. Grote projecten kunnen vaak beter gedaan worden door wie daar brood in zien. Als gemeente is je kerntaak, richting geven en handhaven en het faciliteren van allerlei ontwikkelingen. Daarmee borg je het publieke belang en neem je geen risico’s ten koste van datzelfde belang. Strategische grondaankopen alleen doen als je een algemeen aanvaarde maximumperiode handhaaft waarin die uitgave terugverdiend kan worden, je zeker bent van je zaak dus.
- Meer vrijwilligerswerk in buurthuizen en sportaccommodaties, maar wel onder gemeentelijke supervisie en waar nodig professionele begeleiding om de rekening van achterstallig onderhoud en dergelijke tijdig bij te kunnen sturen, voordat het teveel wordt om bij te lappen. Geen dweilen met de kraan open dus.