Vanaf januari dreigt er veel te veranderen bij het buurthuis de Triangel. Zo zal de gastvrouw die hier een belangrijke rol speelt in de dagelijkse werkzaamheden ergens anders aan de slag gaan. En dat is volgens GroenLinks geen goed idee. Daarom hebben we het college van Burgemeester en Wethouders de volgende vragen gesteld;

De Triangel in de binnenstad staat al jaren bekend als de huiskamer in deze buurt. Het vervult hiermee een belangrijke maatschappelijke functie. Mede dankzij de rol die hier vervult wordt door de gastvrouw. N.a.v. de veranderde zorg, wordt deze signalerende functie van o.a. buurthuizen steeds belangrijker. Een rol die juist volgens GroenLinks reeds door het buurthuis de Triangel wordt uitgevoerd.

En juist vanwege allerlei (o.a. financiële) aanpassingen dreigt deze rol te verdwijnen. Wat jammer zou zijn, zeker omdat men vanuit het buurthuis al volop bezig is om allerlei initiatieven te organiseren, waarbij de functie van buurthuis nog groter gemaakt word. In samenwerking met verschillende instanties worden er allerlei evenementen ontplooid. Echter is de invulling van de rol van een betrokken beheerder hierbij essentieel.

Neem daarbij dat het college vanuit de politiescan concludeerde dat er wel degelijk een stijging is op het gebied van zorg gerelateerde problemen in de buurt waar de triangel gehuisvest is.

In afwachting van eventuele oplossingen, zoals het verkrijgen van vrijwilligers voor invulling van het buurthuis, lijkt het GroenLinks dan ook een slechte zaak om momenteel drastische veranderingen te laten plaatsvinden in dit buurthuis de Triangel. Wij raden het college dan ook aan om tijdens het onderzoek naar mogelijke invulling van het buurthuis voor deze wijk, om de huidige situatie instant te houden met de betrokken buurthuisbeheerder.

Wij vragen dan ook het volgende aan het college van Burgemeester en Wethouders,

  1. Is het college van B&W ook van mening dat buurthuizen een signalerende werking kunnen hebben bij de nieuwe zorgmaatschappij?
  2. Zo ja, is het college van mening dat gezien de toename van zorg gerelateerde problemen, dat het buurthuis Triangel hier al een belangrijke rol in speelt voor de wijk? 
  3. Zo ja, gezien de rol die het buurthuis nu vervult, is het niet verstandig om de huidige werkwijze vast te houden, in afwachting van duidelijkheid in uitwerking van de invulling van vrijwilligers?
  4. Is het college bereid om het voorgenomen besluit rond de gastvrouw op te schorten in afwachting van een duidelijke invulling van deze vrijwilligers?
  5. Kan het college garanderen of er vrijwilligers zijn voor deze locatie, die op eenzelfde wijze de signalerende rol kunnen op zich nemen, zoals deze nu plaatsvindt?