Zo plat als het coalitie-akkoord was, zo dun is de perspectievennota.
Ook hier geldt echter dat er geen richting valt te ontwaren in de keuzen die er gemaakt worden. Op zich vinden we het goed dat iedereen bijdraagt aan het opvangen van de effecten van de crisis. Dat moet men dan ook wel kunnen natuurlijk.
GroenLinks daarentegen, wil die richting wel. Zij is in haar beleidskeuzes vooral gericht op dat wat er voor nodig is om een beter milieu en energiebeleid te organiseren, want zuinigheid op die gebieden leveren ook structurele kostenbesparingen en duurzame werkgelegenheid op. Tegelijk kiest GroenLinks er ook voor om bezuinigingen op maatschappelijke uitgaven kritisch te bekijken.
Een paar voorbeelden om onze manier van omgaan hiermee te illustreren:
- Bij bezuinigingen op inzet in het project ROME moeten investeringen ten behoeve van het milieu onderzocht worden op diezelfde uitgangspunten, structureel kosten besparen door energieverbruik en vervuiling te verminderen. In het geval dus dat samenwerking met participanten op deze leest geschoeid is, ons afvragen of halveren van investeringen verstandig is met het oog op de besparende effecten en werkgelegenheid in de naaste toekomst. Onlangs werd onze kijk hierop bevestigd door een uitspraak van de zeeuwse werkgevers. (waarbij we alleen hun kernenergiewens niet delen)
- Cradle to Cradle bij gemeentelijke nieuwbouwprojecten,b.v. de remise in de Koegorspolder, levert ook structureel kostenbesparingen op. Cradle to cradle levert in de toekomst op dat er geen kosten achteraf komen in de vorm van het niet kunnen verwerken van onbruikbaar en vervuilend sloopafval. Sterker nog, dat gebruikte bouwmaterialen 1 op 1 weer hergebruikt kunnen worden, dus herverkoopbaar/verwerkbaar zullen zijn.
- Wat ons betreft zijn 2 parkeerdekken op de Axelsedam voorlopig niet nodig. Er zijn in de omgeving zoveel plekken om te parkeren en de Axelsedam staat meestal niet eens vol. We begrijpen dat we door maar een dek te bouwen, daarmee een deel van 9 miljoen euro uitsparen. De risico’s bij de kop van de Noordstraat goed in kaart brengen kan ook besparingen opleveren.
- De onderhoudscyclus wegenbeheer verlengen levert o.i. ook structureel besparing op. Daar vallen de gaten niet van in de weg denken wij.
- Dat iedereen die subsidies ontvangt het met wat minder moet doen, vinden wij op zich aanvaardbaar. Dat we dan wel extra moeten letten op de effecten daarvan voor minima moet daarbij vanzelfsprekend zijn. Dit moet wat ons betreft gelijktijdig onderzocht worden.
- Dat het college kiest voor een vereenvoudigde uitvoering van de brede school te biervliet, vinden we acceptabel. Wij vonden allang dat de brede schoolontwikkeling niet perse alleen maar door nieuwbouw zou moeten worden uitgevoerd. Er zijn voorbeelden van feitelijke bredeschoolsituaties die alleen maar formalisering en wat meer bijdrage behoeven. Renovatie en eventueel wat bijbouw kan hetzelfde doel bereiken: de koppeling van functies onder 1 dak met daarin de structurele besparing op kosten en onderhoud, mede omdat alle belanghebbenden de kosten kunnen delen. Doe je dat dan duurzaam, dan bespaar je dubbelop.
- Als meest opvallende inkomstenpost voor de gemeente in deze Perspectievennota, wordt de heffing van rioolbelasting genoemd. GroenLinks kan zich vinden in deze heffing. We willen er wel een aangepaste invulling aangegeven, namelijk dat ook de vervuiler betaald. De keuze voor de WOZ waarde als uitgangsbasis van de hoogte van de belasting wordt wel als een sociale rechtvaardiging gezien, maar een duurzame ontwikkeling voor het milieu (en onderhoudskosten verlagend!) wordt hier toch gemist. Daarom zou je kunnen denken aan een waterverbruikcomponent in de tariefstelling. Je moedigt daarmee ook een zuiniger waterverbruik, dus minder belasting voor het riool aan.
- Groenlinks is tegen bezuinigen op ondersteunende voorzieningen voor scholen zoals de schoolbegeleiding en de RPCZ (samenhang onderwijs jeugd en zorg).Deze ondersteuning zijn dermate kwalitatief van aard, dat zij niet gemist kunnen worden. Het betreft hier zeker een investering in uitsparen, want deze ondersteuning helpt de schooluitval en haar gevolgen te bestrijden.
- Het vervangen van rijdend materieel van gemeente en brandweer door duurzame tractie is een andere manier om aan structureel besparen te doen. Waar mogelijk elektrisch rijden en verder biobase, bespaart op de steeds duurder wordende fossiele brandstoffen.
- Duurzaamheid is volgens GroenLinks een verantwoord middel in de strijd voor besparingen. LED verlichting is hier een mooi voorbeeld van. Investeren in LED verlichting op straat betaalt zich terug, daarom wil GroenLinks hier niet op bezuinigen.
De overige bezuinigingsposten die beschreven worden leveren voor GroenLinks niet veel problemen op. Wat wij wel missen is een hoofdstuk over wat we ondanks de bezuinigingen dan in ieder geval wel zouden willen realiseren. Daar horen wat ons betreft onderzoeken naar de driehoeken op het neuzenstrandje niet bij.
Het theaterplein bij voorbeeld, is tot nu toe nergens voor gebruikt, terwijl daar een prachtig buitentheater ligt. Wijs daar het theater maar eens op. Anders hebben we dit amfitheater om niet aangelegd. Daar kan veel van wat je op die driehoeken zou willen doen zonder een prachtig stukje natuurlijk Schelde-oeverland te verwoesten.
Men zou kunnen denken dat onze voorstellen hierover alleen maar kosten verhogen.
De wethouder van financiën heeft echter in een commissievergadering gezegd dat het grote besparen niet direct zal beginnen, maar oplopend door de komende raadsperioden heen.
Vandaar het motto van GroenLinks: investeren in uitsparen.
Tegen de tijd dat het echt begint te knijpen, kunnen de effecten van onze investeringen verlichting gaan brengen op de begroting. Niet alleen op korte termijn, maar vooral op den lange duur.
GroenLinks vindt het simpelweg geen goed idee om in paniek overal maar te gaan snijden. Goedkoop is duurkoop, is een oud gezegde. Als je dus kwalitatief investeert, spaar je structureel uit op termijn. Daarmee egaliseer je de golfslag van de economische ontwikkelingen, zoals die o.a. middels de rijkskortingen tot ons komen.
Op termijn verdien je dan terug wat je nu investeert.
Dat heet duurzaam maar vooral ook sociaal.
Wat GroenLinks dus vraagt van onze raad, is dit thema centraal te stellen om zo structureel naar een veel beter gebruik van publieke middelen te komen.
Dat dit overgangstijd vraagt moet duidelijk zijn. Maar wie investeert in uitsparen, legt onze problemen niet bij de volgende generaties neer.
De soep wordt nimmer zo heet gegeten als hij opgediend wordt.