De gemeenteraad van 4 juli 2017 stond vooral in het teken van camperplaatsen. Waar met een unanieme raad de Kop van de Noordstraat een invulling lijkt te krijgen, lijkt het camperbeleid de raad vooral te verdelen.

Dat waren niet de enigste punten trouwens, want tijdens de vergadering werden nog een aantal punten behandeld waar de raad zich goed in kon vinden.

Bijvoorbeeld stonden ook de innovatievoorstellen in het kader van de jeugdwet op de agenda. Primeur volgens ons, we hebben deze nog nergens anders op de agenda zien staan in Zeeland en het is toch een product voor alle gemeenten.

Maar goed, zoals mijn fractiegenoot Frans van Kollem al aangaf in de commissie, hadden we als GroenLinks moeite met het voorstel. De voorstellen worden gedaan om cliënten beter te kunnen helpen en de zorg betaalbaar te houden.

Wat we echter missen bij de voorstellen, is het risicoprofiel. Wat gaat er beter worden, hoe houden we één en ander betaalbaar. Dat lijkt ons informatie die je eigenlijk zou moeten hebben voordat we beginnen aan het opleidingstraject.

Het college stelde dat dit momenteel niet haalbaar zou zijn voor deze behandeling, maar deed wel een toezegging om dat bij een volgende ronde van voorstellen zeker mee te nemen. We wachten het af.

Op de verordening maatschappelijke ondersteuning Terneuzen waren twee amendementen ingediend door Sociaal Terneuzen. De eerste ging over een dubbeling van tekst en de tweede over financiële vergoeding voor mantelzorgers. Die tweede lijkt sympathiek, maar lijkt toch niet echt haalbaar. Want willen we geld uit de WMO gebruiken voor hulp of als presentje. Nee, de waardering die Sociaal Terneuzen op deze manier uit wil spreken naar mantelzorgers, kunnen we als gemeente veel beter op een andere manier regelen. Daar staat het college en de raad zeker achter.

Beide amendementen hebben het dan ook niet gehaald.

Het plan om de kop van de Noordstraat aan te pakken door de bibliotheek op deze locatie te vestigen, kan op instemming van GroenLinks rekenen. Een mooie kans om de bibliotheek een A-locatie te bieden.

Alleen hadden we nog wel wat reserves rondom het voornemen om het plein voor de Kampagne aan te pakken. Hierdoor zal er waarschijnlijk voor gekozen worden om de net weer geopende doorgang van de Vlooswijkstraat naar de Axelse straat weer komen te vervallen. Daarmee ontstaat een niet wenselijke situatie voor de binnenstad.

Echter met de toezegging van het college om bij de inrichting van het plein, gelijk de verkeerssituatie bij de aansluiting van de Grenulaan op de Kennedylaan (bv rotonde) mee te nemen, was deze vrees voor nu weggenomen. We houden dit echter wel scherp in de gaten.

Met de begroting van de veiligheidsregio en het plan van Aanpak Emergo om de organisatie te verbeteren hebben we ingestemd.

Als laatste stonden de camperplaatsen op de agenda. Een mooie casus. Het is natuurlijk niet goed dat we beleid hebben vastgesteld als gemeente en dat dan niet nakomen. Ook al willen het beleid op korte termijn aanpassen aan de huidige situatie.

De beweegredenen van minicampings om hier tegen in geweer te komen snappen we dan ook. Zij moeten wel voldoen aan allerlei regels en de campers niet.

Maar we hebben wel gelijk de vraag gesteld aan het college of het mogelijk zou zijn om op korte termijn een handhaafbare situatie te creëren op de camperplaatsen.

Het antwoord hierop was echter nee…

Daarom hebben we een statement gemaakt om de motie van de CU te volgen om daadwerkelijk te handhaven. De motie van Sociaal Terneuzen ging veel te ver, die hadden het over sluiten. Beide moties haalden het echter niet.

De motie om zo snel mogelijk tot een nieuw beleid te komen, die eigenlijk al toegezegd was door het college hebben we wel gesteund.

Nu is het dus afwachten daarop. We zijn benieuwd.