Naar aanleiding van de verbouwing van de Grote Kerk aan de Noordstraat 62 te Terneuzen, hebben wij als GroenLinks toch wel wat vragen over deze ‘bouwkundige’ ingreep en de bekostiging daarvan.


We hebben vernomen dat de Stichting Behoud Grote Kerk in de vergunning voor de verbouwing een bedrag van €65.000,- excl. BTW heeft opgenomen. Deze verbouwing zou nodig zijn voor het (her)vestigen van het VVV kantoor in de kerk. Op het eerste gezicht een logischestap, aangezien de huur die betaald wordt, gebruikt zal worden voor het onderhoud vande kerk. Het is natuurlijk dan wel de vraag wat de huursom zal bedragen, aangezien de verbouwing hier toch ook van betaald zal worden, ons inziens.

Want als GroenLinks vragen wij ons af hoe de stichting de financiering van deze verbouwing geregeld heeft. Zo geeft de betrokken wethouder aan - in een artikel in de PZC - dat ‘de subsidiepotten leeg raken’ en daarnaast hebben we ook nog de wetenschap dat de stichting kampt met een exploitatietekort van €8.398,- op jaarbasis. Dit zal ons inziens waarschijnlijk via een lening gaan en dan vragen wij als GroenLinks minimaal een garantstelling van de VVV voor de duur van het verblijf. Met deze garantstelling moet bijvoorbeeld inzichtelijk gemaakt worden of een dergelijke ingreep kostentechnisch ook haalbaar zal zijn.

Het is aan de gemeenteraad natuurlijk niet de taak om de financiële  boekhouding van een stichting bij te houden, maar gezien de garantstelling voor het eerder genoemde exploitatietekort, behouden wij ons wel het recht toe om hier eerst inzicht van te krijgen voordat er verbouwingen plaats vinden aan het gemeentelijk monument.

Mocht uit de beantwoording van de vragen blijken dat de gemeente garant staat voor de bouwkosten, lijkt het ons zelfs een punt voor de gemeenteraad aangezien wij dit dan zien als een politiek gevoelige vergunning, waarover dan eerst meer duidelijkheid moet komen, voordat er enige verbouwing plaats vindt aan het monumentale pand.

Daarnaast lijkt het ons verstandig om inzichtelijk te maken wat de werkzaamheden zijn geweest van de stichting Behoud de Grote Kerk, om een beeld te krijgen, wat er allemaal speelt bij het in stand houden van dergelijke gebouwen. Ons inziens kan dit veel informatie geven aan de gemeenteraad, waar zij aan moet denken bij het verstrekken van nieuwe soortgelijke exploitaties in de toekomst.