Want voor mensen met een laag inkomen is het vaak moeilijk om rond te komen. Ook huishoudens met extra zorgkosten hebben het soms moeilijk. Momenteel zien we in het land ook weer voorbeelden van gezinnen die door energiearmoede in de problemen komen.

Door middel van het sociaal (minima)beleid probeert onze gemeente deze mensen natuurlijk te ondersteunen. Echter is het de vraag of ons beleid het gewenste effect heeft. Daarvoor missen wij in Terneuzen de nodige middelen om dit te kunnen toetsen.

De Minima-effectrapportage (MER) van het Nibud zou daar echter een mooi middel voor zijn. Deze MER geeft inzicht in de koopkracht van uw inwoners met een laag inkomen en/of extra zorgkosten.

Voordeel daarbij is dat landelijke regelingen zoals huurtoeslag en zorgtoeslag automatisch worden meegenomen. En dat het effect van uw gemeentelijke inkomensondersteunende regelingen wordt doorgerekend. Daarmee krijgen we als raad en college goed inzicht in de verschillen in koopkracht tussen diverse huishoudtypes, die wij zelf benoemen.

Aan de hand van begrotingen voor diverse door ons gekozen huishoudtypen brengt het Nibud de inkomsten en uitgaven van kwetsbare groepen in beeld.

Dat kunnen bijvoorbeeld ouderen, eenoudergezinnen of grote gezinnen zijn. Ook de begroting van huishoudens met extra zorgkosten kan in beeld worden gebracht.

Bij komend voordeel aan het gebruik van de MER, is dat het Nibud naast de inkomenscijfers, ook beschikt over uitgavencijfers. Omdat begrotingen op meerdere inkomensniveaus worden gemaakt (bijvoorbeeld 100, 110 en 120 procent van het sociaal minimum), wordt ook een zogenoemde armoedeval inzichtelijk.

Het Nibud geeft in het rapport een onafhankelijk advies over de effecten van het sociaal beleid in onze gemeente. Op basis hiervan kan onze raad en het college eventueel beleid aanpassen. Voordeel hierbij is dat de raad en het college bewustere keuzes op grond van reële cijfers maken.

Door de rapportage regelmatig te actualiseren, kunnen we ons beleid blijven monitoren en zo nodig bijstellen, iets wat verschillende andere gemeente in Nederland al vaker doen[1][2].

[1] https://www.nibud.nl/beroepsmatig/werkvelden/gemeenten/

[2] https://www.nibud.nl/beroepsmatig/minima-effectrapportage/