De raadsvergadering van 5 maart stond in teken van de omzetting van Hulp bij Huishouden naar een maatwerk voorziening. Wat naast deze omzetting ook betekend dat Zo-Net ontbonden zal worden als bedrijf. En daar vinden wij als GroenLinks toch wel wat van.

Zo wilden we toch graag van het college weten hoe de gemeente zorg gaat dragen voor de medewerkers van Zo-Net, want het hele besluit was daar niet duidelijk over. En het antwoord vanuit het college, heb vertrouwen is wat ons betreft niet genoeg.

Daarnaast word in het besluit gewezen naar het oprichten van een speciale OR. Wat gelijk de vraag oplevert, waarom was er geen OR bij Zo-net (meer dan 50 werknemers, dus verplicht volgens van de Wet op de Ondernemingsraad)

De SP had via een motie die de gemeenteraad oproept om borg te staan voor de werknemers van Zo-Net precies het antwoord wat wij zochten voor de medewerkers. En de motie van Sociaal Terneuzen die duidelijk aangeeft dat regels transparant en openbaar moeten zijn, hebben wij natuurlijk ook gesteund. Want een antwoord van het college, dat “dergelijke vragen veel beter via de telefoon geregeld kunnen worden” is natuurlijk absoluut niet afdoende.

Nee, het gehele traject is wat ons betreft geen goede uitwerking voor de zorg. Zo hebben we in december als gemeenteraad een motie aangenomen voor de uitvoering van WMO taken die zeer duidelijk was. De motie luidde:

Gemeenteraad draagt het college op om bij de uitvoering van het nieuwe WMO-beleid kwaliteit boven snelheid te laten prevaleren.

Destijds hebben we als GroenLinks tegengestemd. Om dat de strekking van de motie overeenkwam met de strekking van het collegevoorstel wat voor lag. Nu echter de uitwerking duidelijker is geworden, of beter gezegd juist niet, kunnen we stellen dat de motie niet gevolgd wordt.

Los van het feit dat we de indicering van klanten gebruiken, onder de gestelde voorwaarden van goede ondersteuning, hulp van onafhankelijke raadgevers enzovoort, hebben we ook een plicht richting de medewerkers van Zo-Net. Ook daar geldt deze zorgvuldigheid voor. En die missen wij ten zeerste momenteel. Daarom zullen wij niet instemmen met voorliggend besluit. Wij hadden daar meer duidelijkheid over verwacht. Daarom hebben wij tegen het voorstel gestemd.

Het volgende agendapunt over de loopafstanden parkeren was gelukkig van de agenda gehaald (van 100m naar 250m). Daar gaat het college, na aandringen van GroenLinks en VVD alsnog eerst burgerparticipatie laten plaatsvinden. Door een discussie aan te gaan met betrokkenen uit de genoemde wijken. En het probleem te verduidelijken om aan te geven waarom zij denken aan deze oplossing. Benieuwd hoe de wijken gaan reageren.

Als laatste stond nog de motie van de PvdA en GroenLinks over een doelgroepenverordening op de agenda. Volmondig aangenomen door de rest van het college en de raad. Wat betekend dat we gaan onderzoeken of we meer sturing kunnen geven aan verschillende prijsklassen qua bouw. Want het zou mooi zijn om meer sturing te kunnen geven aan bouw van sociale huurwoningen. Woningen waar vraag naar is, maar te weinig aanbod van de markt. We hopen dan ook dat het voorstel snel richting de raad komt.