Donderdag 25 september was er na het zomerreces weer een raadsvergadering. Een hele belangrijke zelfs, want tijdens deze raadsvergadering werden de verordeningen voor het jeugdbeleid en de maatschappelijke ondersteuning vastgesteld.
Twee zaken die heel veel invloed gaan hebben op onze gemeente en zijn burgers.
Van het voorgestelde beleid door de gemeente is GroenLinks Terneuzen van mening dat wat nu voorligt voor zover, wel goed is. Maar we denken ook dat er in principe nog weinig over te zeggen valt. Want de overdracht van het jeugdbeleid betreft een landelijke bezuiniging die volgens GroenLinks veel te snel wordt doorgevoerd. Het zal dan ook afwachten worden wat het gaat opleveren, met de wetenschap dat er geen garantie op succes is.
Bij de behandeling van de maatschappelijke ondersteuning waren een tweetal moties ingediend;
- Een motie voor extra steun aan mantelzorgers, met de vraag om landelijke ondersteuning voor mantelzorgers. Deze hebben we als GroenLinks gesteund, want wij vinden dat deze naadloos aan sluit bij de roep van GroenLinks voor een moderne arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt waar vrouwen én mannen de zorg voor kinderen en andere dierbaren kunnen combineren met een carrière waarin zij hun ambities kunnen waarmaken. Wij hebben deze motie natuurlijk dan ook ondersteund.
- En een motie voor het betrekken van derden bij sociale steunpunten, wat op zich een goed punt is. Zeker als we uitgaan van het zogenaamde ‘right to challenge’, waar wij naar verwezen bij onze algemene beschouwingen. Daarbij hebben we wel aangegeven dat diagnose stelling natuurlijk wel goed vastgelegd moet worden bij de daarvoor bedoelde instanties. Het moet natuurlijk geen ‘poolse landdag’ worden.
Naast deze punten stond ook de verdeelsleutel van de Veiligheidsregio (VRZ) op de agenda. Een principieel punt voor een aantal partijen, waarbij eigenlijk geen keuze mogelijkheid was te maken. Want hoe de keuze ook zou zijn financieel zou het niks uitmaken.
Klinkt nogal cryptisch, dus hierbij even een korte samenvatting van het traject;
- Bij de kosten voor veiligheid zijn de kosten voor bv. Terneuzen en Borsele vanwege bijvoorbeeld de tunnel hoger dan bij andere gemeentes.
- Vanuit de VRZ is hier naar gekeken op het gebied van o.a. solidariteit
- Daarbij hebben de burgemeester van de betrokken gemeentes unaniem gekozen voor een eerlijkere verdeling van de kosten. Dit voordeel hebben we gelijk opgenomen in de begroting in onze gemeente.
- Daarop hebben twee gemeenteraden bezwaar gemaakt, wat heeft geleid tot een herziening van de kostenverdeling welke nu voorlag. Een kostenverdeling waarbij we nog steeds kunnen stellen dat we een voordeel krijgen ten opzichte van wat we aan het begin betaalde als gemeente.
- Indien niet alle 13 gemeenten nu zouden overgaan tot het accepteren van de voorliggende regeling, zou de provincie zijn opgetreden. Vanuit de provincie was duidelijk dat zij dan toch de tweede verdeelsleutel zouden gaan hanteren.
Als GroenLinks durven wij ook verder te kijken dan onze eigen gemeentegrens. Wij zijn net als enkele andere partijen van mening dat veiligheid geld mag kosten. En hoe je het ook went of keert, als gemeente halen we een voordeel, een lager voordeel, maar het blijft een voordeel. De basis van solidariteit en rechtvaardigheid die met deze regeling bereikt heeft voor ons dan ook zwaarder gewogen dan ons gelijk te moeten halen.
Als laatste nog een tweetal punten vanuit deze raadsvergadering, eerst de aanpassing van het bestemmingsplan bij de skihal, waarin we als GroenLinks wederom hebben tegen gestemd. Want in tegenstelling tot het college en de bijna volledige gemeenteraad (CU stemde ook) zijn wij zijn nog steeds van mening dat deze aanpassing van de regels niet het gewenste effect zullen hebben op de reeds aanwezige winkelgebieden.
En dan nog even over het toneelstukje van D66 over de vergoedingen bij het leerlingenvervoer, als GroenLinks zijn we ook voor gelijkheid. En ja, wij begrijpen ook niet waarom b.v. een Leonardoschool of zelfs een openbare school niet dezelfde vergoedingen zou moeten krijgen. Echter was de discussie helemaal niet gericht op de regeling in Terneuzen, maar op het landelijke beleid. En D66 Terneuzen was niet echt van plan om daar iets mee te gaan doen…