In de pers meldde men dat de AWBZ strengere voorwaarden stelt bij steun aan mensen die dit aangaat.

Er werd bericht dat een groot aantal mensen met een psychiatrische problematiek en mensen ouder dan 75 jaar daardoor buiten het recht op deze steun gaan vallen en dat gemeenten hiervoor verantwoordelijk gaan worden in het kader van de WMO.

Bekend is dat bij dergelijke overgangsprocessen er veel mensen tussen wal en schip kunnen vallen. Niet iedereen krijgt de goede informatie en dit alles terwijl de situatie van deze mensen niet veranderd is, bv. op grond van een nieuwe indicatie en/of verbetering van de gezondheid en dergelijke.

GroenLinks verzet zich op zich niet tegen vernieuwing van zorgstructuren of zorgfinancieringswijzen.

We moeten echter niet de huid van de beer verkopen voordat hij geschoten is, dat wil zeggen, mensen in een nieuwe situatie brengen als niet verzekerd is dat men er geen schade van ondervindt die men zelf niet heeft veroorzaakt. GroenLinks verzet zich dus vooral tegen ondoordachte overgangsprocessen, ten koste van hen die hier, naar men dacht recht op konden doen gelden.

GroenLinks Terneuzen heeft dan ook de volgende vragen gesteld, richting  het college en de burgemeester;

  • In hoeveel gevallen is er in onze gemeente sprake van het wegvallen van de AWBZ - steun van mensen die hier tot nu toe recht konden doen gelden?
  • In hoeveel gevallen is er sprake van mensen die bij de overgang van AWBZ naar WMO tussen wal en schip vallen?
  • Wat is het concrete effect tussen de verschillende soorten steun? (vergelijking graag)
  • Hoe gaan we hier als gemeente mee om?
  • Waar kunnen mensen die dit betreft zich melden voor informatie en/of hulp?