Het nagestreefde doel van het college voor de binnenstad, wordt maar ten dele uitgevoerd ons inziens. Binnenstad en omgeving moeten aantrekkelijk zijn voor bewoner, burger, bezoeker, ondernemer en instellingen wordt geschreven in het voorstel. Maar dan zijn er nog wel wat aandachtspunten in de visie volgens ons;

Jammer genoeg is er geen globale tijdlijn opgenomen voor de projecten in de visie, of neemt het college geen harde uitgangspunten aan als aansturen op duurzaam bouwen en blijft het vaag over het respecteren van de aanwezige bouwstijl (voorbeeld blz. 63 nota, punten zijn tegenstrijdig).

Voor dat laatste punt ligt voor de gemeente een mooie rol om te voorzien in een goede welstandsbegeleiding. Want gezien de uitdaging die het winkelcentrum tegemoet gaat in tijden van stijgende internetverkoop, is het winkelen bezien als ‘beleving’ een must! En dat doe je o.a. door een ‘goede aankleding’ van de winkelstraat.

Daarom verwijzen we nog even naar de monumentenlijst. Deze is o.i. nog steeds niet volledig. Hoe zit het met het pand van de Piblw, Nieuwstraat nr. 20? Dat hebben we toch niet voor niets opgeknapt? Of het pandje Noordstraat 59, dat veel verder terug gaat dan Oud Terneuzen?

Zoals de structuur aangeeft recreatieve routes zijn belangrijk. Maar gezien het kaartje op blz. 26 van de structuurvisie, de Vliegende Hollanderroute komt toch niet te vervallen, hopen we?

Een gemiste kans is in de visie volgens ons het doorpakken op het gebied van de waterhuishouding, iets waar we als GroenLinks toch een beetje naar gevraagd hebben naar aanleiding van wateroverlast van vorig jaar september. Waarom niet inzetten op klimaatbestendig ontwerpen? Tijdens de Dag van de duurzaamheid hebben we in onze eigen gemeente daar toch heel leuke ideeën over gehoord (bv. lezing Govert Geldof).

Nee, met ‘dient rekening gehouden te worden met voldoende waterberging’ mag ons inziens veel concreter; ‘we gaan zorgen voor voldoende waterberging’. Dit punt gaat trouwens veel verder dan alleen de binnenstad visie. Past ook heel goed bij de structuurdragers, namelijk het water. Want waren we vroeger zelfs geen vestingstadje met  grachten?

Als GroenLinks hopen we dat het project Kop van de Noordstraat zo snel mogelijk gerealiseerd zal worden. Vergeet hier echter de Vlooswijkstraat niet, het zou zonde zijn als de karakteristieke straat geheel onttrokken wordt aan het zicht.

Het ABC complex, gezien de afbeelding 46 en de visie over de Nieuwstraat met de horeca, een extra blauw pijltje zou op zijn plaats zijn naast de bioscoop. Want als GroenLinks denken we dat de Nieuwstraat en de Noordstraat niet zonder elkaar kunnen. We snappen trouwens niet de moeite die het kost om de doorgang te creeëren. Ook richting de ondernemer.

Wat we toejuichen is een autovrije markt.

Binnenstad West… hier ligt een focus op verbetering… op basis van huidige kennis gaan we nader onderzoek doen… Erg wazig allemaal. Past ook niet echt bij de afbeelding 50. Daarmee zijn we als gemeente toch ook al een stuk verder? Een aantal had namelijk als apart project aangegeven kunnen worden in de visie. Als GroenLinks verwachten wij wederom een grote rol van de wooncorporaties op het gebied van het aanpakken van  verpaupering. En dan denken we vooral aan de gebouwen die nog niet in bezit zijn bij de corporaties…

Wat is trouwens de visie voor de Vesteflats? Dat kan toch wel uitgebreider, nu heb je een kans college…

En tja de veerhaven… de aandachtpunten zijn voor ons net zo goed te matchen met de huidige structuur (afb. 57) als het onderstaande schetsje. Die punten zijn, denken wij, dan ook niet zo’n probleem, maar de invulling ervan is toch een heel ander verhaal.

Beursvaartkade, waarom lezen we hier niks meer terug over de riviercruises? Gaan die al weer weg? En zijn er niet meer mogelijkheden richting de jachthaven? Daar zouden wij toch graag meer uitgang- of aandachtspunten van terug zien.

Als laatste het onderdeel Openbare Ruimte, bij dit punt kun je als gemeente echt iets betekenen. Maar pak dat dan goed aan, niet zo versnipperd zoals voorgesteld in de structuurvisie, ‘per geval opnieuw bezien’. Hiervoor geven wij gelijk maar wat punten mee aan het college;

-      Groen verhoogt het thermisch comfort (door beschaduwing, warmtebuffering en luchtvochtigheid)

-      Groen werkt als luchtverbeteraar (door afvanging van schadelijke stoffen)

-      Groen verbeterd de akoestiek

-      Groen brengt sfeer en vergemakkelijkt het sociale contact

-      Groen reduceert stress

-      Groen verminderd het ziekteverzuim met 3,5 dagen per werknemer

-      Groen stimuleert de creativiteit, concentratie en presentatie

Bron: de Groenatlas, zie www.bouwenmetgroenenglas.nl en boek Groen Loont!

Groen = Opbrengst

-      Kantoren in een groene omgeving brengen 10% meer huur op

-      In een groene winkelstraat zijn consumenten beried tot 12% meer te betalen voor een product

-      In een groene winkelomgeving verblijft het winkelend publiek langer en is de bereidheid om meer te betalen voor parkeergelegenheid hoger

-      Een terras in een groene omgeving heeft ruim 15% meer omzet

-      Een groen imago kan 10% meer inkomsten genereren

Bron: de Groene Stad