Voor de begroting 2015 van de gemeente Terneuzen hebben we als GroenLinks eens terug gekeken naar de afgelopen jaren. Want na de verkiezingen hadden we de hoop dat het nieuwe college nu eens de mogelijkheid zou nemen om zaken eens anders aan te pakken. Jammer genoeg moeten we constateren dat er niet veel veranderd is;
Taakstelling
In 2012 vroegen we ons al af hoe het college de forse bezuinigingen op de taakstellingen wilde realiseren. Toen vonden wij geen antwoorden en nu weer niet. Want waar lezen we de doorwerking van de enorme wijzigingen in de taken van de gemeente, bv. voor de zorg? Met cijfers en beleidsrichtingen en prioriteiten? We gaan met minder ambtenaren, meer taken uitvoeren. En nee, volgens ons zal dat niet allemaal opgelost worden door digitale hulpmiddelen. Bits en bytes lossen namelijk niet alle problemen op.
Decentralisaties en de burger
Dat brengt ons bij de decentralisaties. N.a.v. de toezeggingen van de wethouder, tijdens de behandeling van de Perspectieven Nota, dat mensen niet tussen wal en schip zullen vallen, verbazen wij ons over deze begroting. Wij vinden namelijk geen vangnet hiervoor. Dus nogmaals college, hoe gaan we dat aanpakken als gemeente? Hoe voorkomen we dat mensen tussen wal en schip vallen? Welke financiële middelen hebben we daar voor als de begroting zo op slot zit?
TOP/GB was er als de kippen bij om de bezuinigingen op de wijkraden terug te draaien. Op zich goed, omdat het een korte lijn is tussen de burger en vanwege de ‘signalerende’ rol die deze raden kunnen hebben. Dan moet je daar niet op bezuinigen. Maar maak bij het voorgestelde onderzoek naar de wijk- en dorpsraden wel duidelijk wat de verwachtingen zijn. Hoe wil je de ‘oren en ogen’ functie gaan gebruiken? [1]
Sowieso moet je ook niet bezuinigen op voorzieningen die voor jeugd belangrijk zijn. Nu daarop bezuinigen is alleen maar een kostenpost in de toekomst genereren.
Vanuit het belang van de burger bij het Ziekenhuis – Thuiszorg willen wij de gemeente oproepen om te waken voor kwaliteit en regionale spreiding (behoud Terneuzen). Moeten we niet eens aankloppen bij het Kabinet om alsnog de extra subsidiering van een ziekenhuis in een grensgebied op meerdere locaties te ondersteunen?
Wegenbeheer
Als één van de grootste bezuinigingsposten wordt het wegenbeheer voorgesteld. Alhoewel we als GroenLinks natuurlijk niet als een partij gezien worden met affiniteit voor asfalt en ondanks dat we ons geld liever in mensen investeren dan in stenen, vinden we deze bezuiniging wel raar.
Nog in januari dit jaar stelde het CDA schriftelijke vragen, via onze nieuwe wethouder Jack Begijn, over het wegenbeheer in de gemeente Terneuzen. Na klachten van burgers maakte deze een rondje waarbij hij ‘verontrustende situaties’ aantrof.
Hoe verbazingwekkend is het dan ook om nu te constateren dat deze verontrusting leidt tot een bezuiniging van 40% op dat wegenbeheer[2]. Maar wat is nu het scenario dat we voorgeschoteld krijgen? Hebben we jarenlang te veel uitgegeven, of gaan we ontzettend achteruit in ons onderhoud? College zeg het maar…
Milieu en groenbeleid
Waarom stellen we ons als gemeente zeer terughoudend op? Laat de markt zijn werking maar doen. We strooien wat met teksten als “groene stroom” en denken daarmee weer zeer vooruitstrevend te zijn. Wederom een gemiste kans. College pak je verantwoordelijkheid richting bv. de wooncorporaties en anderen nu je de kans hebt. Maak nu eens duidelijke prestatieafspraken over milieudoelstellingen. Landelijk zijn er genoeg voorbeelden! En ga ook echt aan de slag met een project als Schoon Water Zeeland.
Conclusie
Met al het voorliggende en de vergelijking van ons verkiezingsprogramma met deze begroting brengt ons tot de eindconclusie dat we als GroenLinks Terneuzen tegen deze begroting zullen stemmen. Maar we hopen dat het college nu eindelijk fundamenteel gaat nadenken over prioriteiten die toekomstbestendig zijn. Wat zou het mooi zijn als we daar in de volgende begroting het nodige van terug vinden.
[1] Als GroenLinks zijn we dan ook verbaasd dat een wijkcentrum van de binnenstad niet de volledige medewerking krijgt in de uitvoering van zijn taken. De bezuiniging die zich daar dreigt te voltrekken zal volgens ons juist helemaal verkeerd uitpakken als je om medewerking van de burger vraagt
[2] 7 november 2013 hebben we als gemeente Terneuzen ingestemd met het wegenbeheersplan. Daarbij was een hele ambtelijke uitleg over de uitgestelde aanpak van onderhoud over meerdere jaren afgewogen tegen een mogelijke verslechtering. Wat is van dat verhaal nog van over met deze begroting? Of moeten we constateren dat we beslissingen hebben genomen met slechte aannames? Hoe dan ook, dit valt volgens GL niet uit te leggen.