De feestdagen staan weer voor de deur, met als klap van de vuurpijl oud en nieuw. Net als andere jaren waarschijnlijk ook weer een knallend gebeuren in uw gemeente. En daar willen wij het met u toch even over hebben. Op initiatief van 15 lokale GroenLinks-fracties is in 2013 het meldpunt vuurwerkoverlast.nl opgericht. Mede ondersteund door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Met het meldpunt hebben de initiatiefnemers de omvang van de vuurwerkoverlast in beeld gebracht van afgelopen nieuwjaar. Landelijk zijn er 89.623 meldingen binnen gekomen. Bij deze klachten over vuurwerkoverlast waren er ook 94 meldingen uit Hulst, 246 uit Terneuzen en 52 in Sluis. 

En toen stond december voor de deur...

Tot nu toe is er nog weinig gedaan met deze klachten, volgens de fractie van GroenLinks in Zeeuws Vlaanderen. Er werden vragen over gesteld door ons in de gemeenteraad in Terneuzen, waarop de Burgemeester Lonink aangaf dat er een voorzet zou komen vanuit de Verenig Nederlandse Gemeenten met een voorzet zou komen en dat deze behandeld zou worden in de gemeente. Maar tot op heden hebben wij niks gezien hiervan.

En gezien de korte periode die ons nog rest, hebben wij alle drie de gemeentes in Zeeuws Vlaanderen verzocht  om onderstaande zaken, gelet op onze ervaringen met het meldpunt, maar ook met de politieke discussie de afgelopen jaren, met voorrang aan te pakken:

1 Beperk de afsteektijd
Het is nu legaal om op 31 december vanaf 10 uur ’s morgens vuurwerk af te steken. Aangezien nieuwjaar op een doordeweekse dag valt, moeten heel veel mensen gewoon werken of boodschappen doen. Dat wringt met het op plekken ongelimiteerd mogen afsteken van vuurwerk. Vergeet daarbij ook het welzijn van (huis)dieren niet.

2 Beperk de verkooptijd
Veel mensen houden zich aan de afsteektijden, maar voor een zeer grote groep valt het moment van kopen samen met de behoefte om het af te steken. Op grond van de meldingen lijkt het er sterk op dat het met name  knalvuurwerk is.

3 Creëer afsteekplekken
Vuurwerkoverlast vindt plaats op straat. Gemeentebesturen moeten daarom mogelijkheden hebben om in te grijpen. Dat kan door lokaal te variëren in verkoop- of afsteektijden, maar ook door bijvoorbeeld afsteekplekken aan te mogen wijzen.

Wij hopen dat de desbetreffende colleges van Burgemeester en Wethouders én de gemeenteraadsleden hier toch nog goed over nadenken de komende tijd.