De afgelopen tijd werden we regelmatig geconfronteerd met de opvatting dat natuur niet verenigbaar zou zijn met economie. Het ontpolderingsdebat was hiervan het duidelijkste voorbeeld, aangezien er een duidelijk verschil werd gemaakt tussen het onttrekken van landbouwgrond ten behoeve van woningbouw of bedrijvigheid of het gebruiken voor natuurherstel c.q. ontwikkeling.
Wij zijn van mening dat niets minder waar is, sterker nog, dat de combinatie natuur en economie een stimulerende werking heeft op de lokale economische situatie.
Dat de aanwezigheid en ontwikkeling van substantiële natuurarealen de vestiging en duurzame voortgang van een lokale economie juist versterkt in plaats van blokkeert.
Kwaliteit en hoogwaardigheid zijn hierbij sleutelbegrippen.
De vraag die in de titel van dit stukje gevat zit geeft eigenlijk al een antwoord hierop.
Landelijk gezien is de ruimtelijke combinatie kwaliteitsbedrijvigheid- en natuur een dermate gewenste combinatie dat men er veel voor over heeft om er te mogen wonen/werken.
Een simpel bezoek aan de websites van makelaarskantoren in b.v. het Wassenaarse of de Utrechtse heuvelrug kan dit zelfs met de nodige kanttekeningen erbij effectief illustreren.
Een landelijk onderzoek hierover, aangehaald door Ingenieur Thieu Wagemans van een onderzoeks instituut voor duurzame ontwikkeling van het buitengebied in Den Haag, zijnde het “InnovatieNetwerk Groene Ruimte en Agrocluster” (www.agro.nl/innovatienetwerk), heeft aangetoond dat de prijzen van onroerend goed in en bij natuurontwikkelingsgebieden beduidend gestegen zijn.
Vertaald naar de Terneuzense situatie betekent dit dat de relatieve nabijheid van cultuursteden als Gent, Antwerpen, Middelburg en de substantiële ontwikkeling van met name struinnatuur in b.v. een Braakman-noord en hopelijk later ook Braakman-zuid de vestiging van hoogwaardige bedrijvigheid en het daarbij behorende personeel aantrekkelijker kan maken.
Dat dit ook goed is voor het creëren van banen voor Zeeuws Vlamingen mag dan ook duidelijk zijn. Tegelijk zal het voor een bedrijf als DOW gemakkelijker worden om gekwalificeerd personeel aan te trekken. Met alle waardering voor het typische zeeuwse landschap, men wil zich ook vrij kunnen bewegen, zich wat kunnen verliezen in de vrije natuur en juist een ontwikkeling zoals die nu in de Braakman plaatsvindt schept dit soort ruimte. Dat ook recreatiecentra hiervan meeprofiteren is dan alleen maar winst te noemen.
Tevens is dit ook relevant voor ontwikkelingen zoals die in Nieuw Othene plaatsvinden.
Kwaliteit is hiervoor het sleutelwoord, niet alleen van de bedrijvigheid en de banen die hierin mogelijk zijn, maar ook van de natuurlijke ruimte die hieraan flankerend het vestigingsklimaat positief beïnvloeden kan. Waarom wonen in Wassenaar dus??
Het antwoord is even simpel als onthullend: Omdat je er alle kanten mee op kunt.