Daarvoor pleit de fractie van GroenLinks in de Terneuzense gemeenteraad naar aanleiding van de suggestie van burgemeester Jan Lonink. Die wil de verzilting van de Braakman-Noord opnieuw op de agenda zetten in een poging om de impasse over het natuurherstel in de Westerschelde te doorbreken.
GroenLinks is tegen die optie. "Natuur kun je immers niet met natuur compenseren", stelt raadslid Peter Clijsen in een brief aan B en W en de gemeenteraad. "De gedane investeringen in de Braakman, die zich nu grandioos aan het ontwikkelen is, zouden letterlijk verzilten en in het niets oplossen. Zoetwaternatuur kan eenmaal niet tegen zout." Clijsen 'daagt college en raad uit' om het plan voor de Hellegatpolder van de Hogeschool Zeeland in het debat terug te brengen. Dat plan houdt in: de bouw van een afsluitbare doorlaat in de zeedijk, waardoor in de polder een gecontroleerde getijdenwerking ontstaat. De natuurontwikkeling is te combineren met toeristische functies.
De 140 hectare grote polder is grotendeels eigendom van de Dienst Domeinen, met één boomgaard en zonder bewoning. 'Grondvoorwaarde' voor GroenLinks is 'het ruimhartig in geld en tijd compenseren van de fruitteler' en meewerken aan bedrijfsverplaatsing buiten de Hellegatpolder. "Dat geldt natuurlijk ook voor andere pachters; alles in goed overleg met alle betrokkenen. Is het niet rond, dan geen spa in de grond."
GroenLinks denkt dat een zoute Hellegatpolder substantieel kan bijdragen aan natuurcompensatie en bovendien een waardevolle toevoeging aan het landschap is.