Als raadslid krijg je veel informatie te verwerken. Zo ook van gemeenschappelijke organisaties met regelingen die spelen in de gemeente. Een voorbeeld van zo’n gemeenschappelijke regeling is bijvoorbeeld de GGD. De GGD is in wezen van de 13 gemeenten van Zeeland. En zo zijn er meer.
Om het jaar krijgen alle betrokken gemeenteraden begrotingen en jaarstukken en deze worden dan behandeld door de gemeenteraad. Toch leert de praktijk dat er veel is waar je als verantwoordelijk gemeenteraadslid weinig van te weten komt.
In een poging om het functioneren van gemeenschappelijke regelingen voor raadsleden meer inzichtelijk te maken, heeft de Vereniging Zeeuwse Gemeenten (VZG) een advies opgesteld om dit meer structureel te regelen.
GroenLinks Terneuzen, warm voorstander van openbaarheid van bestuur, simpelweg omdat dit een kwestie van democratie is, steunt dit streven.
Ons college van B&W adviseert echter om de VZG niet te volgen omdat het college bang is dat het allemaal te bureaucratisch gaat worden. Dat advies gaat ons te kort door de bocht.
Wij hebben daarom voorgesteld in de commissie om:
- De goede voorstellen, in veel gevallen al bestaande praktijk, uitdrukkelijk te steunen.
- De “bureaucratische” voorstellen terug te geven aan de VZG om het bureaucratische eruit te halen.
- Het voorstel van het college om alleen op incidentele basis dingen te veranderen in plaats van veranderingen meer structureel toe te passen, niet te volgen.
Ons lijkt dit een respectvolle manier om met de adviezen van de VZG, waarin wij als gemeente ook betrokken zijn, om te gaan. Let wel, ook GroenLinks is voorstander van ontbureaucratiseren, maar niet ten koste van de openbaarheid van bestuur.
Het CDA heeft nu een amendement ingediend waarin min of meer hetzelfde wordt voorgesteld. Het zegt eigenlijk de VZG serieus te nemen en met een constructief tegenvoorstel te komen. Wij zijn voornemens dit te steunen.