De tweede bestuursrapportage dit jaar van de gemeente Terneuzen is zeer duidelijk. Aan het beleid op het gebied van duurzaamheid wordt het komende jaar niet veel werk verricht. Jammer vinden wij bij GroenLinks, aangezien duurzaamheid toch een investering is in uitsparing. Daarom hebben wij in de commissie Omgeving aandacht gevraagd voor een pragmatische benadering van dit beleid. Waar om geen gebruik maken van een duurzaamheidtoets bij planontwikkeling. Maar zo’n duurzaamheidtoets, wat houdt dat nou precies in?

Simpelweg gezegd vergelijkt een duurzaamheidtoets verschillende planvarianten voor de ontwikkeling met elkaar. Hiermee kan  nagaan worden welke variant het beste aansluit op duurzaamheids principes. Deze principes zijn vastgelegd in 1992 op de VN Conferentie van Rio de Janeiro en bestaan uit de volgende verschillende meetbare thema’s;

- goed, dus zuinig, gebruik maken van grondstoffen,

- zo veel mogelijk aansluiten bij natuurlijke principes,

- ruimte, multifunctionaliteit en flexibiliteit,

- aansluiten bij behoeften van burgers,

- optimalisatie van de maatschappelijke kosten en baten en

- aansluiten bij ontwikkeling en innovatie.

De meeste winst op het gebied van duurzaamheid valt te behalen tijdens de planontwikkeling. Dit houdt wel in dat we anders tegen plannen moeten aankijken. Bijvoorbeeld de aspecten als invulling van ruimte flexibiliteit en het gebruik van grondstoffen zullen benaderd moeten worden. Durf maar eens de creatief om te gaan met deze keuzes. En nee, vernieuwend zijn deze ideeën helemaal niet, want op de markt zijn er al verschillende initiatieven te vinden om het gebied van duurzaamheid.

Een voorbeeld hiervan kan bijvoorbeeld zijn de Duurzaamheidstoets planontwikkeling van Witteveen+Bos. Deze toets meet en beoordeelt in hoeverre een ruimtelijk plan aansluit bij de belangrijkste thema’s van duurzame ontwikkeling. De gehele levenscyclus van een plan wordt hierbij beschouwd.