De onderhandelingen tussen staatssecretaris Bleker en de provincies over bezuinigingen op het natuurbeleid zitten na een jaar nog altijd muurvast. Bleker sluit niet uit dat hij met een noodwet komt om de provincies te dwingen en het IPO buitenspel te zetten. Hij wil de verantwoordelijkheid voor het natuurbeleid bij de provincies leggen. Zij moeten de EU-doelstellingen gaan uitvoeren en daarvoor verantwoordelijk worden. Gaat Zeeland dat betalen? GroenLinks stelt vragen.

Toelichting

Als het de provincies niet lukt om met het sterk verkleinde budget de Europees vastgelegde natuurdoelen te halen, draaien zijzelf op voor de eventuele boetes uit Brussel, en niet het Rijk. Dat zei de staatssecretaris zeer onlangs tijdens een debat in de Tweede Kamer. Bleker beloofde in mei nog dat er voor het zomerreces een akkoord zou liggen, nu zegt hij zijn best te gaan doen om er voor 20 oktober uit te zijn. Vervolgens dreigt hij met een noodwet.

Vragen

  1. Staatssecretaris Bleker wil (desnoods via een noodwet) de verantwoordelijkheid voor het natuurbeleid bij de provincies leggen. Vindt er financiële compensatie plaats via het provinciefonds?
  2. Wat is het oordeel van het college dat de staatssecretaris de onderhandelingen probeert af te dwingen middels een noodwet?
  3. Hoe schat u het risico in dat de provincie Zeeland uiteindelijk verantwoordelijk is en moet gaan betalen voor het niet  behalen van de Europese natuurdoelen?
  4. Gaat de 600 ha natuurontwikkeling uit de ontwikkelingsschets daar mogelijk ook onder vallen?
  5. Zo ja, zou dat kunnen betekenen dat de provincie Zeeland uiteindelijk de schadenota krijgt voor het eventueel niet onder getij brengen van de Hedwige?
  6. Zo neen, wat is dan de betekenis van de wet NErpe in deze?
  7. Kan het in dat geval ook zo zijn dat het waterschap Scheldestromen samen met het Rijk (50/50) de kosten van de zeedijk tussen de Prosper- en Hedwigepolder moet gaan betalen?
  8. In de brief aan de Tweede Kamer d.d. 17 juni 2011 wordt gesteld dat de feitelijke werkzaamheden voor het alternatief Hedwige, fase 1  naar verwachting in 2013 worden gestart. Kunt u meedelen of dit gelet op de benodigde proceduretijd nog haalbaar is?
  9. Kunt u voorts mededeling doen over de resultaten die staatssecretaris Bleker in Vlaanderen en Brussel behaald heeft? Dit mede gezien de mededeling, gisterenmiddag geuit tijdens de Nationale Zeeuwse Oesterpartij, dat ‘Nederland’ Vlaams MP Peeters voortdurend op de hoogte houdt van de ontwikkelingen. Welke ontwikkelingen zijn er te melden?

* De wet NErpe  introduceert een verhaalsrecht op onder andere gemeenten en provincies bij onterecht uitgekeerde EU subsidies en Europese boetes die Brussel aan de Nederlandse staat oplegt als decentrale overheden die Europese regels niet naleven. De wet is in het najaar van 2009 aan de Tweede Kamer aangeboden. Buitendijkse aanleg van laagdynamisch slik op een aantal locaties in de Westerschelde, te weten Appelzak (Nederlands en Vlaams deel), Slikken van Hulst, Ossenisse.