Delta is de erfenis van wat in principe nog steeds een publieke dienstverlening is. De Zeeuwse overheden zijn immers aandeelhouder in de huidige geliberaliseerde B.V.. Als de betrokken gemeenten bij slechte resultaten kans lopen inkomsten te verliezen, dan kan het niet zo zijn dat de hogere bestuurders van Delta zelf bij vertrek zonder inachtneming van hun inbreng automatisch toch een in vele ogen luxe vertrekregeling krijgen.
Om hier een beter evenwicht tussen belangen te krijgen kun je verschillende dingen doen:
Je regelt een rechtmatig salaris zonder bonus of vertrekregeling.
Ieder ander kan in dit land een beroep doen op de WW immers, en het besproken salaris zal in principe recht moeten doen aan de zwaarte van de betreffende functie en biedt naar alle waarschijnlijkheid genoeg ruimte voor een functionaris de eigen overbrugging op te sparen.
Je regelt een vertrekregeling die valt binnen wat we algemeen voor redelijk houden om de betroffen functionaris enige overbruggingsruimte te geven en die vele malen bescheidener zal zijn dan de c.a. 1,5 miljoen die kennelijk nu wordt uitgekeerd, en die geen automatisme, maar prestatiegericht dient te zijn.
We vinden ook in het licht van de huidige economische situatie niet gepast een categorie van functies buiten de effecten hiervan te houden.
Daarom verzoeken we als GroenLinks Terneuzen het College als vertegenwoordiger van het aandeelhoudersschap in DELTA B.V. van de gemeente Terneuzen in de aandeelhoudersvergadering het volgende ter bespreking te stellen:
1. De uitwerking van de regeling met de heer. Boersma indien mogelijk te aanzienlijk versoberen.
2. In de toekomst bij het aanstellen van nieuwe bestuurders van zowel algemeen als dagelijks bestuur/management vertrekregelingen, bonussen e.d. af te schaffen dan wel aanzienlijk te versoberen, en zeker niet als automatisme toe te passen.
3. Eventuele regelingen altijd prestatieconform te laten zijn, wat kan betekenen dat bij niet presteren er geen toeslag kan zijn in wat voor vorm dan ook.