In feite staan we als gemeente op een nulpunt. De perspectievennota lijkt meer een product van wat eraan voorafging, dan op een visie op de toekomst. Het lijkt meer een reactie, een schrikreactie zo te zien.
In het laatste halve jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen willen we als GroenLinks naast terugkijken vooral vooruit kijken. Deze perspectievennota is naar onze mening vooral een reactie op de serieuze kortingen die ons worden opgelegd vanuit het Rijk. Alleszins begrijpelijk, maar daar kan en moet het niet bij blijven.

Natuurlijk, de PPN is gebaseerd op de decembercirculaire 2012 waarbij voor 2014 een tekort geldt voor de gemeente van ongeveer 3 ton. De meicirculaire geeft volgens informatie van de betrokken wethouder in de commissie vergadering Samenleving van 11 juni een negatiever beeld, waardoor dit tekort groter wordt.

Dit louter reactief hierop handelen, maakt het natuurlijk niet makkelijker om in te stemmen met de voorliggende PPN. Het lijkt ons logischer om aan de hand van de programma’s een visie te geven, waar wij van vinden dat deze naar toe zou kunnen gaan. Dat het anders zal worden, dat is duidelijk. Woorden als zelfredzaamheid, behulpzaamheid, soberheid zullen veel meer de boventoon voeren. Maar ook sociaal en groen, want daar liggen nog genoeg kansen voor Terneuzen. Stap af van dogma’s over energie en de rol van traditionele economische dragers. Geef alternatieven een kans! Alles wijst erop dat duurzaamheid, zowel vanuit het oogpunt van milieubeleid, en dus volksgezondheid, als vanuit een economisch perspectief een heel bepalende rol gaat spelen naar de toekomst toe. Men begint alom te beseffen dat duurzaamheid kosten spaart als het eenmaal op gang gezet is en tegelijk de omgevingskwaliteit verbetert in alle opzichten. Wij hebben als gemeente hier al goede stappen gezet. Laat ons hier vooral mee verder gaan.

Bestuur en Burger

De vraag van de burger staat centraal. De dienstverlening is snel en zeker. We opereren als een efficiënte overheid, eenmalig gegevens uitvragend, transparant, toegankelijk en aanspreekbaar. Een hoger niveau van digitaal zaken doen, cloud computing, voorkomen van beveiligingsincidenten, snel groeiende digitale opslag. Al deze zaken maken de gemeente misschien beter bereikbaar en bevraagbaar. Maar levert niet altijd op wat de burger zou willen. De burger wil natuurlijk nog steeds dat het probleem wordt opgelost.

Veel niet zo digitaal ingestelde burgers willen aanspraak met mensen, niet met telefoonbeantwoorders, keuzemenu’s en door ICT-ers uitgedachte “gebruikersvriendelijke” digitale vragenlijsten. Dat blijft een kwestie van studeren op echte gebruikersvriendelijkheid, net zo goed als het zoveel mogelijk vermijden van ambtelijke taal. Wij vragen dan ook om een praktisch systeem dat ook oog in oog contact mogelijk houdt voor burgers. Ook het streng bewaken van de afhandelingtermijnen is hierin cruciaal voor een dienstbare overheid.

Veiligheid en Openbare Orde

Evenredige en eerlijke kostenverdeling tussen partners betrokken bij de veiligheidregio Zeeland is een noodzaak. GroenLinks steunt hierbij het Collegebeleid op dit punt.

De burgemeester moet zijn formele bevoegdheid als hoofd van de gemeentelijke politie zo goed mogelijk blijven opeisen. Een landelijke politieorganisatie kan problemen krijgen met de voeling in de regio. Daarom is het bewaken van kwaliteit van de lokale politiezorg van het grootste belang voor zowel het veiligheidsgevoel van onze medeburgers, als voor de meetbare veiligheidssituatie

Verkeer en Vervoer

Betaald parkeren, gezien de wens van veel bezoekers, moet het roer niet om? Maken wij daarmee onze gemeente niet gastvrijer? Gezien de uitbreiding van de schijfparkeerzones, lijkt hier toch vraag naar te zijn. In Frankrijk hebben praktisch alle steden ter grootte van Terneuzen rondom hun centra een aantal vrije parkeerlocaties die de centra ontlasten.

De locatie Binnenvaartweg bij de sluizen zou hier een goede functie in kunnen hebben.

Gratis openbaar vervoer voor 65+, ondanks de mooie achterliggende gedachte, gezien de financiën lijkt het ons niet haalbaar om op deze voet door te gaan. Hoezeer wij ook hechten aan het idee van het gratis openbaar vervoer, het is onder de huidige omstandigheden niet erg houdbaar. Misschien is het beter mee te investeren in het goedkoper maken van het zonetarief. De bus wordt het meest door jonge mensen en ouderen gebruikt, de statistisch minst kapitaalkrachtige bevolkingsgroepen.

Economie en Toerisme

Wat we nodig hebben is visie, maar daar komen we niet aan toe met al onze projecten. Het lijkt wel of we steeds achter het peloton aanrennen om als we eenmaal aangekomen zijn even te moeten rusten. Wat zien we gebeuren in het programma? Geen structuurvisie, afronding planvormende fase citymarketing, mondjesmaat de opstart van een structuurvisie voor de detailhandel. Dat begint steeds zwaarder te wegen, zeker gezien de (on)doordachte plannen waarover de raad steeds meer op ad hoc basis beslissingen neemt. Maar neem dan ook die kans, stel je niet terughoudend op bij zaken waar echte beslissingen genomen moeten worden (lees nieuwe sluis). Qua toerisme, wordt het ook niet eens tijd om de gemeente op een andere manier te profileren? Niet alleen toeristen laten betalen, maar ook iets teruggeven? Een leuk idee met kortingsbonnen? Hoeft niet veel te kosten ons inziens. Kunnen we als gemeente geen convenant sluiten met alle ondernemers en onroerendgoedeigenaren in de oude kernen van onze gemeente om aan beeldkwaliteit te doen bij ver- en nieuwbouwprojecten in het winkelhart, met als doel het versterken van de ambiance in min of meer historiserende zin en tegelijk zoveel als mogelijk de nog aanwezige historische waarden goed te borgen (19e en begin 20e eeuwse bebouwing o.m.).

We halen dan mettertijd de architectonische rommeligheid weg uit het straatbeeld en transformeren dan langzaam naar de rij van gezellige Zeeuws Vlaamse koopstadjes in de regio, naast Hulst en Sluis, met als klap op de vuurpeil uiteraard die machtige Westerschelde tegen de binnenstad van Terneuzen aan. Iets wat de andere voornoemde stadjes uiteraard niet in huis hebben.

We zijn groot voorstander van een voortvarende ontwikkeling van de keizerlijke weg die volgens ons over water moet, m.a.w. de Seine-Nordverbinding, waarvan Terneuzen een van de ( naar wij hopen duurzaam opgezette) portalen kan zijn. Het onlangs uitgebrachte rapport hierover ondersteunt onze verwachting hierover. Het levert naast meer veiligheid op de weg, meer op dan het gaat kosten en uiteraard minder vervuiling van fijnstof e.d.

Kunst en Cultuur

Met musea zijn we op zich goed bezig, we verwachten veel van o.a. het industrieel museum. Is het geen idee om contact te zoeken met Gent om in Terneuzen, bijvoorbeeld aan de oostpier van de veerhaven t.z.t. een soort dependancepaviljoen te kunnen realiseren van het moderne kunstmuseum aldaar (met mogelijk wisseltentoonstellingen).

Is het geen goede gedachte om ook diverse culturele zomermanifestaties in samenwerking met Gent te gaan opzetten, en beetje zoals we nu doen met het Festival van Zeeuws Vlaanderen? Zou dat niet meer bezoekers hierheen brengen in symbiose met wat voor Gent van belang kan zijn, en dat onder het motto: gedeelde kracht is halve kracht?

Sport en recreatie

Sport is belangrijk, voor een ieder, het is gezond, het brengt mensen bij elkaar. Belangrijk dus. Maak slimme combinaties, maak gebruik van de gebruikers. En houdt zoveel mogelijk de sportvoorzieningen in de kernen in stand. Hoe verder weg van huis dat zij zijn immers, hoe minder zij gebruikt worden. Sport brengt ook de lokale gemeenschap samen. Aan die functie moeten we hechten. Welke sportvoorzieningen hebben brede scholen om met wijk of dorp te delen in de vorm van huurconstructies? (gymzaal e.d.) Hoeveel gedeelde kracht valt hier te halen?

Onderwijs en Jeugd

De Brede School, een belangrijk goed, een goed idee, maar gezien de veranderende buitenwereld, misschien al weer toe aan een aanpassing… Hoe houden we deze instanties zo goed mogelijk overeind? Waarom organiseren we niet, desnoods ook met inzet van vrijwilligers, ophaalpunten op de brede scholen van de bibliotheek, en stellen we daarmee ook de schoolbibliotheek open voor alle kinderen van een kern. Dit kan ook heel wel op b.v. alleen de woensdagmiddag. Hoeveel scholen gaan we nog sluiten, zeker als fusies kennelijk steeds dit effect hebben? Waarom wordt er niet actiever geworven om medegebruikers voor de bredeschool-accommodatie te vinden?

Gedeelde kracht is toch halve kracht?

Wat ons grote zorgen baart is de decentralisatie jeugdzorg, de doelstellingen zijn duidelijk. Maar zijn de problemen die hiermee voorkomen moeten worden dat eveneens? Zijn we als gemeente uitgerust genoeg om dit op te pakken? In dit tijdspad van 2 jaar? Zijn we als organisatie hiervoor genoeg geëquipeerd? Misschien ook een keukentafel voor jongeren om zaken aan te bespreken?

Ruimte, Wonen en Milieu

We zijn geschrokken van de achterstand op het gebied van de vergunning en handhaving.

De bijgevoegde oplossingen lijken ons ten tijden van economische achteruitgang ook niet de meest briljante. Neem daarbij de versoepeling die we als gemeenteraad betrachten. Iets waar de burger schijnbaar om vraagt. Dat is jammer en niet goed. Neem een voorbeeld als de Braakman. Neem je tijd is ons advies en doe het goed. Bedenk dat de rechten en waarborgen die in de regels vervat zitten ook dienen ter bescherming van de rechten van de omgeving van projecten als de Braakman b.v. waar juist de kracht van de Braakman, de natuurwaarden, door het recreatieondernemerschap aldaar behoorlijk geschonden is, maar ook als het gaat om andere ontwikkelingen in het buitengebied.

Woongoed en Clavis hebben minder te besteden vanwege rijksregelingen die veranderd zijn. Volkshuisvesting is echter hun kerntaak. Dat betekent het aanleveren van betaalbare huurwoningen, zeker in een tijd dat de banken niet meer voorop lopen in het verstrekken van hypotheken. Ons lijkt dat in plaats van projectontwikkeling de corporaties beter zouden investeren in duurzame inbouwenergieproductie, zodat de energierekening voor hun huurders omlaag kan. Omdat zij groot kunnen inkopen, mogelijk samen, kan de investering omlaag, kwantumkorting zogezegd. Dat is pas echt volkshuisvesting. Niet de grens op zoeken van wat mensen nog kwijt kunnen, maar ruimte scheppen om ook voor de huurders financieel wat adem te scheppen. Als gemeente kunnen we hier een stimulerende rol in spelen en dat op zich draagt bij aan het verminderen van schuldrisico’s bij onze minder draagkrachtige medeburger. Ook het niet te snel slopen en kleinschalig opknappen van oudere woningen kan de druk op de huurders wat omlaagbrengen. Zeker als dit opknappen niet meteen leidt tot forse huurverhogingen of de noodzaak kosten te moeten maken om tijdelijk ergens anders te moeten bivakkeren.

En dan natuurlijk de veerhaven… GroenLinks wil de reservering Veerhaven substantieel terugbrengen, daar duidelijk is geworden dat het grootste deel van de ambities daar nauwelijks mogelijk zijn.

Sociaal en zorgbeleid

Onze indruk is dat het Werk Eerst beleid dat we in onze gemeente op gang hebben gezet goed werkt. We zien alleen nog niet goed of het ook duurzame werkgelegenheid oplevert en maken ons ook nog steeds zorgen over de toch weldegelijk in het systeem ingeslopen leeftijddiscriminatie, zowel naar ouderen als naar jongeren toe (te oud of te jong om fatsoenlijk betaald werk te krijgen).

Hetzelfde geld voor het zorgsysteem dat nog steeds in ontwikkeling is met als basis de zgn. keukentafelgesprekken. We hebben geen inzicht in de resultaten en ervaring van betrokkenen, dus ook de clientèle, met dit systeem. We hechten aan de uitspraak destijds van de portefeuillehouder dat er in het algemeen geen grote verandering voelbaar zal zijn voor de betrokkenen. Maar we hebben geen onafhankelijke informatie of dat werkelijk ook zo werkt.

Er is aan ons raadsleden gevraagd om geen vragen te stellen. De hierboven gestelde vragen zijn dan ook retorisch bedoeld. We vragen niet zozeer antwoorden, als wel commentaar op de daarin vervatte suggesties van zowel College als Raad. In die suggesties zitten mogelijkheden om die voorstellen ook kostentechnisch praktisch aan te pakken.

Het lijkt erop, gezien deze PPN dat elke nieuwe gedachte alleen maar gezien wordt als kostenverzwaring. Welnu, dat is absoluut niet onze bedoeling. Wel vragen wij om van teveel betreden en versleten paden af te gaan en nieuwe wegen te scheppen ten dienste van de welvaart en het welzijn van onze huidige en toekomstige medeburgers in wiens dienst we hier aldoor vergaderd zijn, om het maar eens even plechtig te zeggen.

Geen ja maar dus, maar waarom niet? Gedeelde kracht is toch halve kracht?

GroenLinks Terneuzen