Participatie is een mooi woord, het zegt veel, we moeten het samen doen.
Maar dat is simpel gezegd, hoe krijgen we dat voor elkaar?

Ik bedoel, vrijwilligers kennen we al veel in de gemeente (34% van de ouderen boven de 16 jaar). En ja, ik ben best bereid om even de kinderen van een bekende naar school te brengen als dat voor hunzelf niet uitkomt.

Maar hoe doen we dat met die buurman die ook hulp nodig heeft? Maar die ik misschien helemaal niet zo goed ken? Alleen maar van het voorbij lopen? En wil ik wel zijn boodschappen halen?

Veel van die problemen valt volgens mij op te lossen, door simpelweg elkaar weer beter te leren kennen. Door de sociale cohesie terug te brengen in de wijk, door individualisme een beetje weg te halen. Door Facebook weer op staat brengen, hoor de nieuwtjes gewoon van de buurvrouw i.p.v. op het internet.

Hoe gaan we dat doen, in deze drukke tijden?

Simpelweg door feestjes te organiseren als bv. straat barbecues of door mensen in de buurt te verenigen door ideeën. We kunnen de wijk- en dorpsraden nog beter gebruiken door meer informatief te zijn. Onderwerpen op de kaart te zetten, die uitnodigend zijn voor dorps- of wijkraden zoals over zonne-energie of woonisolatie.

Maar ook over groenvoorzieningen in de buurt, de oplossing voor problemen rondom regenwater. De Partij van Zeeland kan tijdens de debatavond van Koewacht  wel aangeven dat zij niet op meer groen zitten te wachten vanwege onderhoud. Maar wat is het alternatief? Meer steen? Dat neemt geen water op… Voor de extreme regenbuien, die steeds frequenter worden, gaat het toch echt om de tijdelijke opvang tijdens de bui. Een oplossing rondom duiteindelijke lozing is namelijk veel duurder om op te lossen. Dan hebben we extra gemalen nodig etc. etc.

Maar het leren kennen van elkaar heeft ook andere voordelen. Als je je buren kent, kun je ook beter de link leggen tussen het wie en het wat in de buurt. Sociale controle wordt hoger. Neem daarbij dat er tegenwoordig genoeg middelen zijn om hier snel mee problemen te melden, zoals bv. het initiatief Melding Openbare Ruimte.

Hoe kunnen we daar als gemeente nog meer sturend in zijn? Door goede ideeën te verspreiden. Door burgers de mogelijkheid te geven auto vrij te maken voor evenementen.

Maar ook door open te staan voor alternatieven. Door in te spelen op innovatieve goedkope ideeën. Ik noemde er al eentje op het gebeid van wateropvang, maar er zijn er talloze.

Maar misschien nog wel de makkelijkste, door middel van een wedstrijd, welke dorp of wijk  heeft het beste idee? Of het leukste feest?

En de eventuele prijs? Uitvoering idee of weer een feestje! Maakt dat participatie gevoel groter? Ik denk het wel.