Zoals reeds opgemerkt bij het coalitieprogramma, geeft ook de Perspectievennota (PPN) weinig vernieuwing. Op dezelfde voet verder zoals we gewend waren, niet te moeilijk doen en zeker niet te veel innovatief denken. We zien het wel waar het allemaal toe leidt.

Natuurlijk zijn we bij veel punten afhankelijk van de mondiale ontwikkelingen, zo hebben we nog steeds de naweeën van de economische crisis. Gaan we veel meer van de pampermaatschappij terug naar een zelfregelmaatschappij… 

Maar dat we daarbij wederom minimaal inzetten op duurzaamheid of klimaatdoelstelling met harde uitgangspunten vinden we een gemiste kans. Wanneer durven we daar nu eens harde beleidskaders neer te zetten?  

Bijvoorbeeld wanneer is de gemeente CO2 neutraal? En ook het opwekken eigen stroom mag allemaal best concreter dan nu voorligt. GroenLinks wil dan ook pleiten voor een duurzaamheidsvisie voor de gemeente Terneuzen. 

Maar ook voor het herzien van het aankoopbeleid. Op punten als bv. fairtrade of milieuvriendelijk producten. Daar moeten wij als gemeente meer aandacht voor hebben! 

Wat GroenLinks betreft mag de samenwerking tussen de gemeenten Hulst en Sluis groter aangepakt worden. Het samengaan van de Gemeenten is voor GroenLinks op dit moment niet wenselijk (herindelingen en fusies hebben doorgaans geen grote financiële voordelen), maar het gaat om het vergroten van de kwaliteit van de dienstverlening. En daar zijn we wel voorstander van!  

Voortzetten van de gesprekken van de tafel van 15 vinden wij prima nu de plannen van dit Kabinet m.b.t een andere inrichting van bestuurlijk Nederland gefaald hebben. Er kan op een constructieve wijze worden nagedacht over de verbeteringen van het overheidsbestel, zonder dat daar een bezuinigingsoperatie aan ten grondslag ligt. 

Voor een goed vestigingsklimaat en toerisme hebben we als gemeente goede stappen gezet met de invulling van de detailvisie en het citymarketing plan. Vanuit deze visies wordt het parkeerbeleid aangehaald. Wat GroenLinks betreft moeten we de fietser een prominentere rol geven. Wij missen hiervoor gewoon teveel faciliteiten bij nieuwe ontwikkelingen. Maar ook bij bestaande centrums. Mooi voorbeeld is de recent verplaatste bibliotheek in Axel, bij deze ontwikkeling is er geen rekening gehouden met fietsparkeerplaatsen. 

 Ook onderschrijven we de speciale aandacht voor het Braakmangebied. Want de natuur die we daar vinden is, naast gebieden als het eiland van de Meijer, Magarethapolder of Canisvliet, voor ons een potentiele toeristische trekpleister. En daarnaast levert het ook nog eens een prettige woon en leefomgeving! Niet voor niets noemden we deze gebieden al eens de achtertuinen van Terneuzen. 

Ons verzoek is dan ook;  

Stimuleer bij de plattelandsontwikkeling, de samenwerking tussen Staatbosbeheer en de omliggende kernen en ondernemers, door op zoek te gaan naar de unieke eigen “Zeeuwschse” kwaliteit en smaak. 

Het op afstand zetten van Toonbeeld, vinden wij een slechte keuze. Het zal o.a. leiden tot verschraling van het aanbod aan burgers en dus ook aan vestigingsklimaat. Bij behandeling van dit onderdeel in de gemeenteraad zullen wij t.z.t. dan ook zeker heel kritisch zijn!   

Aansluitend bij het vestigingsklimaat, hoort natuurlijk goed onderwijs. Daar is GroenLinks het helemaal mee eens. Echter vragen wij wel extra aandacht voor de grensproblematiek hierbij. Eigen voorzieningen gaan hierdoor in de toekomst nog meer onder druk komen te staan, net als bij de gezondheidszorg (bezoek Belgische ziekenhuizen). 

De woonvisie Zeeuws Vlaanderen geeft ons een goed gevoel, zeker de toezegging dat we als raad nog invloed kunnen hebben op de prestatieafspraken die gemaakt gaan worden met de wooncoöperaties.   

Voor GroenLinks zullen bij deze afspraken zeker de zorg voor een goede betaalbare woning voor eenieder bij horen. Maar natuurlijk ook thema's als duurzaamheid (bv. afspraken over het energielabel).  

Het lijkt GroenLinks verstandig dat we de decentralisaties de komende tijd a - politiek maken. Niet alles zal meteen goed lopen, Er zullen zich incidenten voor gaan doen. En ook zullen individuele schrijnende gevallen optreden.   

Maar laten we daar als raad gezamenlijk in optreden, want het algemeen belang is daarin vele malen groter. Laten we het college de ruimte geven om het beleid zo goed mogelijk uit te voeren. Laten we daarom vertrouwen uitspreken in het college door niet mee te gaan in het voorstel van de rekenkamer om de decentralisaties rekenkundig te monitoren.   

Veel belangrijker is volgens ons het uitgangskader. Een kader waarmee we duidelijk maken dat we bij de decentralisaties álle burgers blijven bij staan. Iedere man, vrouw of kind die in de knel komt door de decentralisaties door toepassing van de regelgeving is ons er één teveel. Daarom hebben wij een aantal amendementen ingediend op een paar zaken waar wij problemen voorzien.  

Echter blijft er dan nog een belangrijke vraag over bij GroenLinks, wethouder Liefting gaf tijdens 1 van de commissies aan dat er nog geen zicht zou zijn op eventuele uitzonderingen (schrijnende gevallen) en dat het moeilijk is om hier geld voor te reserveren. Kan het college wel toezeggen dat dit geen belemmering mag en kan zijn voor uitvoering van de dan benodigde hulp? Anders gezegd de gemeente staat dan ook garant? Daar zouden wij graag een toezegging over krijgen.  

Als laatste over de decentralisaties wil ik mijn mederaadsleden en college vragen om; ons gezamenlijk voor te bereiden op eventuele calamiteiten (door bv. een oefening te organiseren rondom een casus zoals bv. de door de moeder gefilmde uitzetting waarbij een storm van kritiek vanuit de sociale media ontstond).  

Deze amendementen zullen waarschijnlijk extra geld gaan kosten. Geld wat principieel gezien bij het rijk gevorderd zou moeten worden. Want we praten over reserves die gebruikt moeten worden bij onvoorziene zaken tijdens de invoering van de decentralisaties. Echter staat voor GroenLinks nu in ieder geval de opvang van de betrokkenen voorop, dat is belangrijk genoeg om financiële ruimte te reserveren toch?  

En mocht dat nu echt zo'n probleem zijn, die veerhaven welke momenteel opnieuw bekeken wordt, daar mag wat ons betreft nog wel wat van het budget af. Laat de markt daar zijn werking maar eens tonen.   

In het verlengde van de marktwerking, het valt GroenLinks op dat in de Perspectieven nota (blz. 33 pnt. 22) dat de gemeente weinig kosten verhaalt op initiatiefnemers van projecten. Deze inkomstenpost dreigt zelfs helemaal te vervallen. Dat vinden wij eigenlijk wel vreemd, het is namelijk volstrekt eerlijk en rechtmatig om deze kosten te verhalen bij de initiatiefnemer. In plaats van schrappen zou intensiveren van dit beleid dus eerder aan de orde moeten zijn.  

Daarnaast ook nog één hartenkreet van GroenLinks, als we terug komen op de eerder genoemde mondiale ontwikkelingen; het millenniumproject. Het kan wat ons betreft niet zo zijn dat dit project, wat wij met zoveel allure aan onze entree van Terneuzen hebben hangen, het kind van de rekening mag zijn van de financiële status van onze gemeente. Daarom verzoeken wij via het bijgevoegde amendement om dit jaar toch invulling te geven aan het project.  

De grens houdt niet op bij Terneuzen.