Geachte Burgers, Raadsleden, College, ambtenaren en andere aanwezigen,

In onze beschouwingen zijn we ook dit jaar weer ingegaan op het ontbreken van visies. Zeker nu we in een financieel ‘rustiger’ vaarwater lijken te komen ligt er nu de kans om na te denken over waar we als gemeente naar toe willen werken, wat de kaders worden. Hoe we ons eigen vermogen kunnen laten groeien. Maar ook wat burgers van ons kunnen verwachten.

Zo krijgen we de kans om van start te gaan met de voorstellen uit de werkgroep Bestuurlijke Vernieuwing, voor participatie van burgers en organisaties. Een mooie voorbeeld hiervan zien we trouwens al in de RIB van 5 september, waar iedereen de kans krijgt om mee te spreken over de vernieuwde rol van Dethon.

Op het gebied van veiligheid hoopt GroenLinks dat de Veiligheidsregio het vertrouwen kan (her)winnen van de burger in Zeeland en dat we als raad ook het vertrouwen blijven geven. Dat we het “eiland denken” los laten.

Voor GroenLinks blijft de individualisering van de samenleving een punt van zorg. Aangezien de overheid meer inzet vraagt van iedereen, mensen langer op eigen benen moeten staan en dat hun omgeving daarbij moet helpen. Maar vaak is het zo, dat vanuit bezuinigingsdrift een vangnet onder mensen wordt weggetrokken. Daar ligt een grote verantwoording voor de gemeenteraad, wij moeten ervoor zorgen dat iedereen kan blijven meedoen.

Een voorbeeld is het WMO vervoer. Hier willen we dan ook een voorstel doen richting college en raad. Zou het niet mooi zijn, dat we als gemeente Terneuzen gaan experimenteren op dit gebied. Bijvoorbeeld door één reisloket aan de voorkant te creëren voor al die verschillende doelgroepen? Met een soort ov-chipcard waarmee je kunt kunnen switchen tussen aanbieders en verschillende vervoersmiddelen. Wat zou de gemeente hier aan kunnen doen bij de aanbestedingen?

Op het gebied van burgerparticipatie en vervoer, vinden wij het mooi dat vrijwilligers het pontje van Sluiskil draaiende houden. Daarom onderschrijven we het amendement van de PvdA, om deze voorziening financieel te ondersteunen de komende twee jaar. We zijn blij dat het college die gedachte trouwens ook heeft.

Bij het programma economie vinden wij het belangrijk, dat we nadenken over de toekomst van onze industrie. We kunnen er toch niet vanuit blijven gaan dat we tot in eeuwigheid fossiele brandstoffen uit de grond blijven halen. Dat betekent wat voor onze industrie, maar ook de werkgelegenheid in onze gemeente. Het belang van schone en duurzame industriële ontwikkeling in de Kanaalzone is dan ook een ‘must’ voor de komende periode. Zeker als we denken aan de voorgenomen fusie tussen Zeeland Seaports en het havenschap van Gent en de gevolgen daarvan.

Ook van het kunst- en cultuurbeleid verwachten wij meer visie van het college, net zoals D66 en het CDA. Het college mag het beloofde afwegingskader voor evenementen en festivals gerust grootser aanpakken.

Want de aanwezigheid van aansprekende kunst en cultuur speelt steeds meer een rol bij een besluit of mensen in een streek willen wonen. Veel belangrijker dan een korting op een dagelijkse rit door de tunnel. Want laten we eerlijk zijn, van den overkant komen de werk- nemers nu al naar hier. Schijnbaar speelt de tol dan toch een kleinere rol.

In de komende periode lijkt het GroenLinks ook goed om duidelijke afwegingskaders te geven voor de algemene voorzieningen. Niet om hier drastisch op te saneren. In tegendeel zelfs. Gezien leefbaarheid, sociale controle en langere reisafstanden zou dat zeer onwenselijk zijn. Maar het lijkt ons echter wel van belang dat we dat onze inwoners goed kunnen uitleggen hoe we deze in stand willen houden. Wat doet de gemeente? Wat verwachten we van de burger?

Op het gebied van Volksgezondheid en Milieu is het aan de gemeente om nu door te pakken met het actieplan Klimaat. Zoals ook de SGP zegt, pak de komende tijd de klimaat- bestendigheid aan. Maak het concreet, ga aan de slag met opvangbassins of extra groenstroken om water op te vangen. Pak hittestress gevolgen aan die gaan ontstaan door klimaatverandering. En dat doen we niet door extra bomen te kappen.

En college, maak nu eens een echte paragraaf over groene stroom. Even geen verkiezings- retoriek over windmolens, maar een goede ambitie met respect voor aanwonenden en betrokkenen.

De “economische winst” uit de nieuwe aanpak van de RUD zouden we ook niet teveel moeten koesteren. We hebben dat al verschillende keren aangegeven, maar gezien de krantenberichten de laatste tijd, worden we toch gesterkt in onze opvatting daarover. Het is van belang om een goede organisatie te hebben op het gebied van milieu en geluidsoverlast.

We hopen dat de gemeente verder gaat met de visie op het gebied van woningbouw. En niet zo makkelijk afstapt van de eerdere gedachten zoals inbreiding, op vraag van derden. Maar ga ook aan de slag met kleine projecten met aardgasloze woningbouw. En loop gelijk de bouwverordening van de Terneuzen nog eens goed na. Maken we het mensen niet te moeilijk om duurzaam te bouwen?

Het handhavingsbeleid is sowieso iets om tegen het licht te houden. Regels voor parkeren, kamperen, loslopende honden, enzovoort. Maar een tekort aan handhavend personeel, moeten we er dan niet anders mee omgaan?

Tot slot constateert GroenLinks, dat het college de komende periode nog volop aan de slag kan gaan om de eerder genoemde visies op te pakken. Want ondanks de gunstige economische cijfers, is er volgens GroenLinks nog heel veel werk te verzetten de komende periode. Wij zullen het college en de raad er zeker op blijven wijzen.

Zodat onze gemeente Gezond, Gezellig en Groen wordt en blijft.

De tripple G, het kan, het moet, laten we ervoor gaan.

Dank u.